Život udruga 16.01.2019. 11:45. Zadnja izmjena: 16.01.2019. 11:50.

Novi program

Od početka ove godine Udruga slijepih MŽ provodi projekt Trening samostalnosti

Udruga slijepih Međimurske županije je 1. siječnja ove godine započela s provedbom projekta „Trening samostalnosti“, koji sufinancira Eko Međimurje te programa „Vodi, pohodi!“, koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projektom „Trening samostalnosti“ Udruga potiče društvenu integraciju slijepe djece u aktivnosti lokalne zajednice, aktivno provođenje slobodnog vremena i njihovu samostalnost. Projekt će doprinijeti i senzibilizaciji osoba koje su u kontaktu s njima, a time i senzibilizaciji šire zajednice o mogućnostima i sposobnostima slijepe djece i njihovim potencijalima doprinosa razvoju zajednice što doprinosi povećanju društvenog kapitala.

Projektom će se provesti aktivnost plivanja za djecu uz stručnu podršku trenera. Ona aktivnost plivanja na gradskim bazenima „Marija Ružić“ Čakovec polaze u okviru aktivnosti programa „Rekrea(k)tiva“, koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Eko Međimurje osigurat će sredstva za angažiranje sportskog trenera plivanja koji će osigurati djeci stručnu podršku i adekvatan pristup te koji će specifičnim konceptima raditi u vodi sa slijepom djecom. Upriličit će situacije u kojima će dijete ispuniti zadatak kroz igru s krajnjim ciljem postizanja samostalnost u vodi.

Ciljevi projekta:

- povećanje kvalitete života slijepe djece,

- doprinos društvenoj integraciji slijepe djece,

- kvalitetnije korištenje slobodnog vremena slijepe djece,

- povećanje samostalnosti i samopouzdanja slijepe djece,

- senzibilizacija javnosti prema slijepim osobama.

Program „Vodi, pohodi!“ omogućuje nastavak već trećeg trogodišnjeg ciklusa zapošljavanja videćeg pratitelja i pružanje usluge pratnje i pomoći u različitim socijalnim aktivnostima, obuku za obavljanje kućnih poslova i pomoć pri obavljanju administrativnih poslova za 175  slijepih osoba, članova Udruge.

Opći cilj programa je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge videćeg pratitelja na području Međimurske županije.

Specifični ciljevi su:

- povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba na području Međimurske županije;

- poticati što veću samostalnost i neovisno življenje slijepih osoba na području Međimurske županije.

„Najveća motivacija za posao mi je osjećaj da slijepim osobama dajem tračak svjetlosti u njihovoj tami.“, kaže videća pratiteljica Udruge, Tatjana Mesarić.

Izvor: Marija Ciglar