Život udruga 05.12.2016. 07:23. Zadnja izmjena: 05.12.2016. 07:26.

Scheier

Održan okrugli stol na temu prava i mentalnog zdravlja osoba s invaliditetom

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije organizirao je u zgradi Scheier Okrugli stol na temu prava i mentalnog zdravlja osoba s invaliditetom za članove udruga i njihove suradnike. Kako napominje predsjednica Saveza Marija Ciglar, ove dvije teme odabrane su iz razloga što su uvijek aktualne i relevantne. „Redovito osluškujemo potrebe i interese osoba s invaliditetom, te sukladno tome prilagođavamo teme o kojima onda diskutiramo. Smatram da je važno progovoriti i o njihovom mentalnom zdravlju, jer poteškoće naših članova ne proizlaze samo iz tjelesnih problema“, rekla je Ciglar istaknuvši kako Savez kontinuirano radi na senzibiliziranju građana i sveukupne javnosti prema njihovim članovima. Također, u svom je stilu poručila kako želi da svi zajedno malo bolje gledamo i malo bolje slušamo.

Na Okruglom stolu sudjelovao je i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec, koji je tom prilikom pohvalio nastojanja Saveza, kao i svih članova udruga koje ga čine, da poboljšaju i unaprijede uvjete života osoba s invaliditetom. O već spomenutim temama na Okruglom stolu govorili su javna bilježnica i pravnica Sandra Marodi i specijalist psihijatar u Županijskoj bolnici Čakovec Živko Mišević, što je privuklo osobitu pozornost svih prisutnih, nakon čega je uslijedila i diskusija. „Osobe koje imaju deficit vida, sluha ili nečeg sličnog, imaju potpuno drugačije potrebe i način života. Pritom je važno naglasiti da njima treba pristupiti kao potpuno normalnim ljudima koji neke stvari jednostavno ne mogu“, objasnio je Mišević i dodao kako je ova vrsta interakcije itekako potrebna jer nam osobe koje imaju određenu vrstu invaliditeta daju jednu potpuno drugačiju perspektivu života.

Posebno je bila zanimljiva rasprava potaknuta njegovim pitanjem što su osobe dobile s gubitkom vida ili sluha, s obzirom da je uvriježeno mišljenje da se time nešto nužno izgubilo.