Život udruga 13.10.2016. 09:05. Zadnja izmjena: 13.10.2016. 09:05.

Projekt Obaviješten ne luta

Održan radni sastanak na temu zaštite potrošača i uloge regionalne (lokalne) samouprave

Međimurska županija već drugu godinu zaredom objavljuje Natječaj za financiranje programa i projekata udruga iz područja zaštite potrošača te će s navedenom praksom nastaviti i u narednim godinama. Sam natječaj je već u pripremi, a očekuje se da će biti objavljen do kraja ove godine. Tim povodom u prostorijama Međimurske županije održan je radni sastanak na temu politika zaštite potrošača u Hrvatskoj te uloge regionalne (lokalne) samouprave i udruge u njihovoj provedbi.

Sastanku su prisustvovali zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, načelnik Općine Gornji Mihaljevec Goran Lovrec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Međimurske županije Darko Radanović i viša stručna suradnica za gospodarstvo Melita Jambrović, predstavnica Udruge za zaštitu prava potrošača „Varaždinski potrošač“ Sanja Keretić, predsjednik Regionalne organizacije zaštite potrošača, ujedno i jedan od osnivača Društva za zaštitu potrošača „Vukanovčar“ Željko Tomašić, te voditeljica Službe za politiku zaštite potrošača u Hrvatskoj Đema Bartulović sa suradnicima iz Ministarstva gospodarstva. Svaka od navedenih institucija sudjeluje kao partner na projektu „Obaviješten ne luta“ kojeg provodi Društvo „Vukanovčar“, uz pomoć Županije te Općine Gornji Mihaljevec i Općine Selnica. Njegova je svrha informirati i savjetovati potrošače o njihovim potrošačkim pravima i obvezama. 

Sve veća potreba za jačim uključivanjem regionalne i lokalne samouprave

U okviru spomenutog projekta predviđeno je, između ostaloga, održavanje većeg broja radijskih emisija kojima bi se dodatno istaknulo pitanje politike zaštite potrošača. Osim toga, na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima koje provode udruge za zaštitu potrošača na regionalnoj i lokalnoj razini, te o značaju proširenja obima istih. Bartulović je pohvalila sve dosadašnje aktivnosti Društva „Vukanovčar“, Međimurske županije i uključenih općina, no izrazila je zabrinutost o sve manjim financijskim sredstvima kojima se raspolaže na nacionalnoj razini kada je u pitanju zaštita potrošača. Naglasila je sve veću potrebu uključivanja regionalne i lokalne razine, jednim dijelom kroz financijski angažman, a također i savjetovanjem o problemima od lokalnog značaja.

Ovom je prilikom ujedno predstavljen i program koji je osmislilo Ministarstvo gospodarstva, a koji podrazumijeva formiranje savjetodavnih centara na lokalnom nivou jer je, kako ističe Bartulović, važno da se navedena savjetovališta što više približe samim potrošačima i budu im na usluzi. Na kraju, iz Društva „Vukanovčar“ generirana je ideja da se u 2017. godini krene s pilot projektom mobilnih savjetodavnih centara koji bi bili temelj za eventualne fiksne savjetodavne centre u budućnosti. Svi uključeni akteri sastanka s odobravanjem su prihvatili iznijete ideje te je dogovoreno kako se će iste pokušati i realizirati.