Život udruga 17.02.2016. 12:29. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Udruga Zora

Održana akcija "Haiku revolucija" u sklopu globalne kampanje "Milijarda ustaje"

U utorak i srijedu 16. i 17. veljače, udruga Zora provela je javnu akciju podjele edukativnih razglednica ženama i djevojkama na Trgu Republike u Čakovcu, a u sklopu globalne kampanje "V-day" odnosno "Milijarda ustaje" protiv nasiljama nad ženama.

Zorina akcija nazvana "Haiku revolucija" počela je prošli tjedan kada su volonterke udruge s voditeljicom akcije Monikom Malenica na tri pripremne radionice pisali osnažujuće haiku pjesme s ciljem kreativnog izričaja u obliku haiku stvaralaštva, kako bi se nadahnulo žene i osvjestilo ih da su važne za obitelj i zajednicu. Na slijedećim radionicama izrađivale su čestitke tehnikom mramornog printa, odnosno kombinacijom boja i pjena te završile čestitke upisivanjem haiku pjesama i lijepljenjem informativnih letaka s kontaktima institucija gdje se žrtve mogu obratiti za pomoć u slučaju nasilja u Međimurskoj županiji.

Najavljenu akciju pomakla je kiša pa tako jučer i danas volonterke ženama i djevojkama u centru Čakovca dijele edukativne razglednice s ciljem osvještavanja stanovništva Međimurske županije o važnosti zaštite žena od raznih oblika nasilja te osnaživanjem žena.

V-day odnosno Milijarda ustaje najveća je svjetska kampanja protiv nasilja nad ženama, nazvanoj po broju zlostavljanih žena u svijetu koja se svake godine provodi povodom 14.2. Tema ovogodišnjeg globalnog prosvjeda je Eskaliranje revolucije, odnosno produbljivanje i proširivanje svijesti o promjenama nužnim za zaštitu žena. Diljem svijeta su se održavale što plesne aktivnosti, što književne večeri i slično.

Udruga Zora je ovom akcijom s jedne strane željela kroz solidarnost i zajedništvo osnažiti i potaknuti žene da djeluju, da se zauzmu za sebe, a s druge da se zajednica upozna s globalnim pokretom “Milijarda ustaje”.

Nasilje nad ženama je globalni problem koji žrtvi često bespovratno uzima dostojanstvo i priliku za normalan život. Žene sa višim samopouzdanjem, širokom mrežom socijalne podrške i razumijevanjem svojih vrijednosti lakše izlaze iz kruga nasilja i lakše se izbore za svoja socijalna, ekonomska i društvena prava. Sukladno tome i one postaju podrška onima kojima je to možda potrebno. Ovom akcijom udruga Zora je dotaknula 200-tinjak žena koje su, nadamo se, pomoću osnažujućih poruka potvrdile svoju snagu i vrijednost prema sebi, kako bi se mogle lakše zauzeti za sebe i za ostale žene koje ih okružuju – svoje majke, sestre, kćeri i prijateljice.

Neke od haiku pjesama koje su upisivane u čestitke, a koje su napisane na radionicama “Haiku revolucija” pročitajte ovdje:


Možeš stvarati

što god ti srce želi

Ostani jaka!

* * *

Toplina u srcu,

snaga volje, života

za sve nas žene.

* * *

Budi kao drvo

ruke okrenute k

suncu, vječno!

Izvor: Marina Kolar