Život udruga 18.03.2016. 12:39. Zadnja izmjena: 18.03.2016. 12:46.

Najstarije vatrogasno društvo

Održana redovna godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prelog

U prostoru svog Vatrogasnog doma u Prelogu, svoju su 141. redovnu godišnju skupštinu održali članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prelog. Društvo danas broji 52 člana starija od 18 godina i dvadesetak članova djece. Od toga je dvadesetero operativnih članova, 30 izvršnih i 2 počasna člana. Godišnju skupštinu vodio je predsjednik Josip Posavec, a izvješće o radu pročitao je zapovjednik Dubravko Cvetko. Dobrovoljno vatrogasno društvo Prelog prošle je godine proslavilo 140 godina humanog rada te je najstarije vatrogasno društvo u Međimurskoj županiji.

Vatrogasna postrojba DVD-a Prelog u 2015. godini imala je 36 intervencija, od toga 33 na području Grada Preloga, a 3 izvan njega. Njih 13 samostalno je obavio zaposlenik Dubravko Cvetko, a u svim intervencijama spašena je znatna imovina te ljudski životi. Time su vatrogasci iz Preloga dokazali stanovnicima Preloga da se imaju na koga osloniti u slučaju raznih nepogoda. Na skupštini su uručene i spomenice za 10 godina rada u društvu koje su dobile Ivanka Sinković i Danica Posavec te za 20 godina rada u društvu, koje je primio Miroslav Glavina. Nagrade za najaktivnije vatrogasce u 2015. godini primili su, za prvo mjesto Božidar Golomboš, drugo mjesto Matija Mlinarec i treće mjesto Bernard Lesić.

Protekle 2015 godine društvo je organiziralo po prvi puta vatrogasno natjecanje ''Kup Grada Preloga'', koje je unatoč lošem vremenu uspješno organizirano. Želja je da to natjecanje postane tradicionalno i održava se svake godine. Dobrovoljno vatrogasno društvo Prelog posjeduje navalno vozilo Mercedes Atego, kombi Peugeot Boxer, autocisternu TAM 110 i gumeni čamac Yamaha s vanbrodskim motorom od 15 konjskih snaga. Iako društvo posjeduje novo navalno i kombi vozilo, veliki problem je autocisterna koja je stara punih 38 godina te nije više najsigurnije vozilo za intervencije. Krajnje je vrijeme da se krene u realizaciju nabavke novog ili novijeg vozila, što nije samo puka želja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prelog, već realnost predviđena planom zaštite od požara Grada Preloga. Skupština je završila prigodnim druženjem svih članova društva i njihovih gostiju.

Izvor: Dubravko Cvetko