Život udruga 17.02.2016. 09:37. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Uspješni u 2015. godini

Održana skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mačkovec

U Mačkovcu je, 13.veljače održana izvještajna skupština DVD-a Mačkovec na kojoj je bilo riječi o radu DVD-a u 2015. godini i o planovima za tekuću godinu.
Društvo ima ukupno 96 članova. Od tog broja, 56 članova starijih je od 18 godina, a u 2015. godini bilo je 250 podupirajućih članova.

Intervencije

U prošloj godini izvršeno je ukupno 8 intervencija. Od tih 8 intervencija, 7 je bilo tehničkih, a jedna je bila požarna. Tehničke intervencije odnosile su se na ispumpavanje vode iz podruma i bunara. Jedina požarna intervencija izvršena je u prosincu prošle godine kada se u vožnji zapalilo kombi vozilo poduzeća Strnad Holding d.o.o.
Od 24. do 27. srpnja na izvanrednoj dislokaciji na poluotok Pelješac, temeljem poziva županijskog zapovjednika, sudjelovala su dva naša člana: Goran Pfeifer i Nikola Vurušić. Zajedno sa pripadnicima JVP-a Čakovec, ostalim dobrovoljcima, gasili su požar i sanirali teren na nepristupačnom terenu i u vrlo visokim temperaturama. Po povratku u Čakovec dislokacija je ocjenjena kao uspješno obavljena intervencija bez ozljeda i materijalnih šteta.

Dan svetog Florijana – zaštitnika vatrogasaca, 4. svibnja, obilježen je sudjelovanjem vatrogasaca na Sv. misi za sve preminule vatrogasce u Mačkovcu i polaganjem vijenca pred kipom sv. Florijana ispred vatrogasnog doma u Mačkovcu. Krajem svibnja održana je 37. tradicionalna izložba učeničkih radova na temu vatrogastva. Izloženi su likovni i literarni radovi učenika Područne škole Mačkovec, a za najbolje radove podijeljene su nagrade.

Nabava nove opreme

Od nove opreme nabavljene su dvije tlačne B cijevi i 6 C cijevi, držači za tlačne cijevi, komplet kaciga za vatrogasnu mladež, tri radne i svečane vatrogasne uniforme. Poučen iskustvom velikih poplava iz 2014. godine, početkom godine Grad Čakovec donirao je motornu pumpu marke Honda i električnu potopnu pumpu.


Natjecateljska sezona
Na natjecanju mladeži Vatrogasne zajednice grada Čakovca u Pribislavcu odjeljenje djeca žene osvojilo je 3. mjesto, djeca muški 8. mjesto, mladež žene 2. mjesto i mladež muški 1. mjesto. Uspješni su bili i na drugim vatrogasnim natjecanjima tijekom godine. Na natjecanju Vatrogasne zajednice Međimurske županije koje se održalo na stadionu SRC Mladost u Čakovcu u srpnju sudjelovalo je odjeljenje muški A2 i osvojilo 12. mjesto. Tijekom prošle godine DVD Mačkovec imao je čak 8 natjecateljskih odjeljenja i uz relativno mali broj nastupa postigao vrhunske rezultate što potvrđuje i
ovogodišnje sudjelovanje na državnom natjecanju vatrogasne mladeži koje će se održati u Puli.

Ove su godine proslavili i 90. godina rada DVD-a Mačkovec. Nakon izvještaja za 2015. godinu predstavili su planove za 2016. godinu. 

Na skupštini su sudjelovali predsjednik Mjesnog odbora Mačkovec Josip Varga, predstavnik Grada Čakovca David Vugrinec, počasni član DVD-a Mačkovec dipl. ing. Antun Novak i predstavnici svih udruga koji djeluju u Mačkovcu. Uručene su i diplome za vatrogasna zvanja. Zvanje vatrogasac: Dario Ivanuša te zvanje vatrogasac I. klase: Josipa Varga, Branimir Vrbanec, Ante Brajković i Dinko Šafarić. Zvanje vatrogasni dočasnik: Robertino Huzjak i zvanje vatrogasni časnik: Matija Zorković, Zvonimir Jurinić, Nikola Vurušić i Srećko Sović. Zvanje počasnog časnika uručeno je dugogodišnjem članu i veteranu gospodinu Stjepanu Čehu. Osim toga, temeljem Odluke o proglašenju donesene 25.1.2016. godine imenovali su Mirka Šoltića počasnim članom DVD-a Mačkovec zbog posebnog doprinosa u ostvarivanju ciljeva i zadataka Društva.

Izvor: DVD Mačkovec