Život udruga 02.03.2018. 13:51. Zadnja izmjena: 02.03.2018. 13:52.

Informatičari

Održane skupštine udruga MIK i MIS

Udruge Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) i Mladi informatičari Strahoninca (MIS) održale su u prostoru Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) godišnje skupštine.

Dosadašnji predsjednik MIK-a, Miljenko Blažeka, prof., pozdravio je sve članove i uzvanike te, nakon izglasavanja dnevnog reda, otvorio izbornu skupštinu udruge. Osvrnuo se na rad tijekom protekle godine te uspjehe mlađih članova udruge na najprestižnijim programerskim natjecanjima. Istaknut je izniman uspjeh Martina Josipa Kocijana, koji je u protekloj godini slavio prvo mjesto na Državnom natjecanju iz informatike, prvo mjesto u državi na Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatik i brojne druge uspjehe. Uz pregršt ostalih aktivnosti, ona važnije odnosile su se na suradnju s partnerskom udrugom MIS i Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje. 

Nakon raspuštanja starog vodstva, birano je novo vodstvo. Prijedlogom dotadašnjeg predsjednika i dogovorom članova udruge, izabran je novi predsjednik udruge, Viktor Lazar, mag. inf.

Nakon kratke stanke i okupljanja slijedila je redovna skupština udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS). Nakon izglasavanja dnevnog reda i ostalih formalnosti, predsjednik udruge Dejan Drabić, mag. inf. osvrnuo se na bogat i sadržajan rad udruge u protekloj godini s naglaskom na projekt “Škola mladih programera”. Više detalja o projektu prezentirala je voditeljica istog, Sana Đukes, mag. oec.

Predsjednik udruge osvrnuo se i na ostale projekte i aktivnosti, a važniji su projekt edukacije romske populacije djece uz potporu Microsoft-a, radionice “Meet and code” čiju finacijsku potporu je udruga dobila od donatora iz EU, priprema i sudjelovanja na natjecanjima udruge, provođenju ProMikro projekta čiji su nositelj Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) te Institut za razvoj i mobilnost mladih (IRIM), kroz koji naši ambasadori STEM revolucije obučavali nastavnike kako bi iste osposobili za edukaciju učenika u korištenju micro:bit računala u školama. Posljednja faza projekta slijedi naredni mjesec.

Tri naša učenika MIS-a, shodno plasmanu gledajući sve natjecatelje cijele države, plasirana su na državnu razinu natjecanja i to Martin Josip Kocijan kao učenik 1. razreda srednje škole, Vedran Cifreka učenik 8. razreda osnovne škole i Samuel Sobočan kao učenik 5. razreda osnovne škole. Martin i Samuel, obojica u svojim kategorijama osvajaju prvo mjesto u državi. Posebnost je ovaj puta bio rezultat Samuela Sobočana koji je imao broj bodova koliko zbrojeno preostalih šestero natjecatelja. Mentori učenicima bili su Dejan Drabić i Miljenko Blažeka.  ...

Na kraju su, u ime udruga MIS i MIK, najzaslužnijim učenicima podijeljena priznanja i nagrade za postignute uspjehe u 2017. godini. Priznanja i nagrade zaslužilo je čak 15 učenika, od kojih neki nisu mogli nazočiti skupštinama zbog obveza i negativnih vremenskih utjecaja. Najdraža od svih bila je zajednička fotografija dijela nagrađenih učenika s predavačima udruga.

Opširnije...