Život udruga 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 26.02.2016. 13:30.

Osnovana nova glazbena udruga

Prije 30 godina, u Čakovcu je djelovalo najjače glazbeno udruženje u bivšoj Jugoslaviji, pod nazivom Lira. Idejni tvorac tog projekta bio je Josip Turk koji je afirmirao Liru, ne samo u bivšoj Jugoslaviji, nego i izvan njenih granica. Vremena su se promijenila, a Lira je kao udruženje prestala postojati prije desetak godina i nestala je s glazbene scene.
Imajući u vidu značaj i ulogu Lire u glazbenome životu Međimurja i Hrvatske, skupina glazbenih entuzijasta pokrenula je inicijativu za osnivanjem Hrvatske glazbene udruge pod istim nazivom - Lira. Rješenjem ureda Državne uprave u Međimurskoj županiji od 5. studenoga 2013. godine, Hrvatska glazbena udruga Lira dobila je status pravne osobe.
Izabran je Upravni odbor od 5 članova u kojem svaki član ima svoj resor: predsjednik je Zlatko Korbelj - Zujo, zadužen za kontakte sa sličnim udrugama, Drago Katalenić (tajnik) zadužen je za pravna pitanja, Vladimir Mihaljek - Miha (menadžerski poslovi), Branko Glavan (glazbena produkcija) te Siniša Janušić (tehnički poslovi). Udruga, kojoj je sjedište u Ul. kralja Tomislava 31, u Čakovcu, s radom službeno započinje 15. prosinca. U Zagrebu će se otvoriti podružnica HGU-a Lira, a voditeljem podružnice imenovan je poznati glazbeni producent Branko Glavan.
Osnovna uloga HGU-a Lira je zaštita pravnih, kao i financijskih prava svojih članova te ugovaranje njihovih nastupa u zemlji i inozemstvu. HGU Lira ima svoju web stranicu na kojoj će svaki potencijalni član moći ispuniti pristup-nicu i na taj način steći mogućnost konzumiranja prava koja proizlaze iz članstva.
Na sjednici Upravnog odbora usvojene su operativne smjernice rada, a prvi projekat s kojim se kreće je niz glazbenih priredbi pod nazivom Kad srce zapjeva.
Cilj ove glazbene manifestacije je uključivanje što većeg broja neafirmiranih pjevača. Nastupi su natjecateljskog karaktera, a organizirat će se u pojedinim općinama i gradovima na području Međimurske i Varaždinske županije. Realizacija ovog projekta trebala bi započeti 15. sječnja 2014., pojasnio je tajnik Udruge Lira Drago Katalenić.

Izvor: 3059