Život udruga 14.12.2016. 08:20. Zadnja izmjena: 14.12.2016. 08:26.

Okrugli stol, primanja, izložba...

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom SUOSIMŽ organizirao brojne aktivnosti

Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom organizirao je mnogobrojna događanja i aktivnosti:

  • prijeme udruga članica Saveza kod gradonačelnika grada Čakovca i župana Međimurske županije
  • svetu ispovijed i svetu misu za osobe s invaliditetom
  • Izložbu umjetničkih radova članova članica Saveza
  • okrugli stol
  • posjete ustanovama u kojima su smješteni članovi udruga članica Saveza

Tradicionalno se organiziralo primanje predstavnika udruga članica Saveza (Udruga slijepih Međimurske županije, Udruga gluhih i nagluhih Međimurske županije, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije, Udruga tjelesnih invalida Međimurja, Društvo multiple skleroze Međimurske županije, Udruga invalida rada Međimurske županije, Udruga za sindrom Down Međimurske županije) 29. studenog kod župana Međimurske županije i 30. studenog kod gradonačelnika Grada Čakovca.

Sveta misa za osobe s invaliditetom održala se 1. prosinca u crkvi sv. Nikole u Čakovcu. Kod svete mise vjernici su primili sakrament bolesničkog pomazanja. Svi prisutni su nakon svete mise pozvani na otvorenje Izložbe radova članova članica Saveza koje se održalo u zgradi galerije Scheier. Nakon otvorenja članovi su bili pozvani na prigodni domjenak i zajedničko druženje. Izložba je bila otvorena od četvrtka, 1. prosinca do subote, 3. prosinca.

Okrugli stol se održao u galeriji Scheier 2. prosinca.

Teme Okruglog stola bile su:

  • Ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju – govornik Sandra Marodi, pravnica kod javnog bilježnika
  • Kako invaliditet utječe na mentalno zdravlje osoba s invaliditetom i njihove obitelji
  • Koje vrste mentalnih poteškoća nastaju kod članova obitelji koji se brinu za osobe s invaliditetom i kako se s njima nositi – govornik Živko Mišević, dr. med. specijalist psihijatar

Predstavnici udruga članica Saveza posjetili su ustanove u kojima su smješteni članovi udruga članica Saveza: 6. prosinca Dom za psihički bolesne odrasle osobe Orehovica i 7. prosinca Dnevni boravak Antun Bogdan.

Zaključci doneseni na Okruglom stolu održanom povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom:

S obzirom da Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije, odnosno udruge članice Saveza brinu o dobrobiti svojih članova, Savez će zajedno s udrugama članicama dati zajedničke prijedloge jednoj od javnobilježničkih ustanova da preko Hrvatske javnobilježničke komore predloži izmjene i dopune Zakona o obveznim odnosima ili direktno preko Hrvatske javnobilježničke komore te će se uključiti u javnu raspravu kod donošenja izmjena i dopuna navedenog Zakona.

Osobe koje imaju invaliditet i njihove obitelji moraju proći tešku i zahtjevnu prilagodbu, no to ne znači da je njihov život manje zanimljiv ili veseo nego da štoviše, od njih možemo i mnogo naučiti s obzirom da imaju jednu potpuno drugačiju perspektivu života. Uvriježeno mišljenje je da se s invaliditetom nešto nužno gubi, ali se u biti može poboljšati kvaliteta života.

Pružena je mogućnost organiziranja grupne obiteljske terapije na kojoj će sudjelovati 2, 3 obitelji - osobe s invaliditetom sa svojom obitelji; ili u Udruzi desetak članova – s temom kako međusobno komunicirati.

Izvor: SUOSIMŽ