Život udruga 21.06.2016. 11:27. Zadnja izmjena: 21.06.2016. 11:39.

DDICP Čakovec

Predavanje o Bowen i Emmett tehnikama održano u Čakovcu

Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec organiziralo je besplatno predavanje o Bowen i Emmett tehnici 17. lipnja u prostorijama Scheierove zgrade. Nakon pozdravnih riječi, predsjednica Društva Miljenka Radović istaknula je važnost upoznavanja s ovim novim tehnikama čiji cilj je smanjenje boli i poboljšanje stanja organizma tjelesnom terapijom. Tehnike su predstavile dr.sc. Leda Borovac Štefanović i Tina Jelenić, bacc.physioth.

Tina Jelenić predstavila je Bowen tehniku koja postoji četrdeset godina, od čega se u Hrvatskoj primjenjuje deset godina. Radi se o relaksacijskoj metodi mobilizacije vezivnog tkiva koja djeluje na mišićno-koštani, probavni, kardiovaskularni, ali i limfni sustav te tako objedinjuje i poboljšava čitavo stanje organizma i to u vidu fizičkog i psihičkog stanja. Primjenjuje se neovisno o dobi i dijagnozi, a djelovanje tehnike primjećuje se već od prvog tretmana.

Pomaže kod bolova u leđima, išijasa i ostalih problema vezanih s kralježnicom, kod tegoba s vratom i ramenima, problema s probavom i crijevima. Djelotvorna je i kod glavobolja, migrena, vrtoglavica, kod bolesti dišnih puteva, problema s koljenima, zglobovima i stopalima te kod sportskih ozljeda. Ublažava simptome PMS-a, a bilježi i rezultate kod neplodnosti.

Emmett tehniku predstavila je Leda Borovac Štefanović, a radi se također o mladoj tehnici koja se primjenjuje na principu aktivacije mišićne memorije u vidu smanjenja boli, smanjenja otekline te povećanja pokretljivosti. Emmett tehnika može se provesti kao samostalan tretman ili u kombinaciji s drugim terapijskim metodama ili sustavima vježbanja.

Terapija se može provesti u sjedećem, stojećem ili ležećem položaju, a samo izvođenje terapije predstavljeno je na jednoj osobi kojoj je napravljena procjena stanja boli te sama terapija.