Život udruga 01.10.2019. 10:07. Zadnja izmjena: 01.10.2019. 10:09.

Biovrt

Projekt Zajedno gradimo održivu budućnost

Udruga „Biovrt u skladu s prirodom“ ove jeseni započinje s edukativnim aktivnostima u čak 7 osnovnih škola diljem Međimurja u sklopu projekta  «Zajedno gradimo održivu budućnost». 

Uz naše dugogodišnje partnere,  Područnu školu Novo Selo Rok Prve osnovne škole Čakovec i Osnovnu školu Gornji Mihaljevec, s veseljem ove jeseni započinjemo suradnju s još 5 osnovnih škola koje smo odabrali prema javnom natječaju tijekom lipnja ove godine. Na javni poziv se je prijavilo 13 osnovnih škola iz Međimurske županije. Bilo je izuzetno teško odabrati samo 5 škola s kojima ćemo provoditi edukativne aktivnosti tijekom školske godine 2019/20 sukladno motivaciji za sudjelovanje, a to su: OŠ Prelog, II OŠ Čakovec, OŠ Nedelišće – PŠ Dunjkovec, OŠ Selnica – PŠ Zebanec i OŠ Štrigova – PŠ Železna Gora.  Još jedan poziv bit će otvoren u proljeće 2020. kada ćemo uključiti još 5 osnovnih škola. 

Projektne aktivnosti usmjerene su na edukaciju o održivom razvoju s naglaskom na zaštitu okoliša i bioraznolikosti, očuvanje kapaciteta zemlje u potpori životu u svoj njegovoj raznolikosti, poštujući granice prirodnih izvora planeta i osiguravajući visoku razinu zaštite i poboljšanja kvalitete okoliša.

U našim partnerskim školama voditeljica i edukatorica projekta Silvija Kolar-Fodor tijekom rujna provodi uvodna edukativna predavanja za roditelje uključenih učenika i osoblje škole.  Nakon toga, tijekom listopada ćemo u svakoj suradničkoj školi postaviti hotel za korisne kukce i izraditi voćno-cvjetno-začinske gredice u dvorištu škola na zajedničkim edukativno-volonterskim akcijama za učenike, učitelje, roditelje i zainteresiranu lokalnu zajednicu. Škole ćemo opremiti i sa start paketima vrtlarskog alata za učenički rad, a svi učenici koji će sudjelovati u projektnim aktivnostima dobiti će uniforme projekta – majice i šilt kape te platnene vrećice za kupovinu. 10 najangažiranijih učenika iz svake suradničke škole vodimo i na terensku edukaciju u Javnu ustanovu Međimurska priroda gdje će promatrati ptice, učiti o očuvanju zaštićenog leptira livadnog plavca i o očuvanju Međimurskog konja u Ergeli Žabnik.

U partnerskim školama nastavljamo s uređenjem okoliša škola, pa ćemo u PŠ Novo Selo Rok postaviti vanjski koš za smeće, pojilice, hranilice i kućice za ptice, a u OŠ Gornji Mihaljevec  4 klupice za nastavu na otvorenom i reciklažni otok. Učenici obaju škola također idu na terensku edukaciju u ustanovu Međimurska priroda.

Tijekom zimskih mjeseci u svim školama održat ćemo edukativno druženje za djecu u sklopu kojeg će pogledati edukativne videe koje izrađujemo u sklopu ovog projekta, igrati edukativnu igru o zaštiti prirode i održivom razvoju, a škole diljem RH će dobiti edukativne videe i plakate.

Projekt “Zajedno gradimo održivu budućnost” traje od 01.03.2019.-28.02.2021. i provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom Gornji Mihaljevec. Projekt sufinanciraju Ured za udruge Vlade RH, Grad Čakovec i Međimurska županija. Više o projektu pročitajte OVDJE

Izvor: Biovrt u skladu s prirodom