Život udruga 11.07.2018. 11:05. Zadnja izmjena: 11.07.2018. 11:10.

Aktivna udruga

Projekti i programi Udruge slijepih Međimurske županije

Udruga slijepih Međimurske županije aktivnostima koje provodi putem projekata i programa, doprinosi društvenoj integraciji slijepih osoba, terapijskim i rehabilitacijskim učincima, jačanju samostalnosti i samopouzdanja te zdravlju slijepih osoba.

S obzirom da su slijepe osobe jako ograničene s izborom aktivnosti, Udruga im nudi mogućnosti sudjelovanja na aktivnostima koje su im prilagođene, kako bi se, sudjelujući u njima, družili te smanjili svoju izoliranost, poboljšali svoje psihofizičke sposobnosti i poboljšali snalaženje u prostoru. 

Udruga također promiče integraciju slijepih osoba u društvo te se na taj način zalaže za prava svih osoba s invaliditetom i doprinosi senzibilizaciji javnosti o slijepim osobama i drugim osobama s invaliditetom. Neki od projekata i programa, čije aktivnosti je Udruga provela u posljednje vrijeme su: „Pravi put“, kojeg financiraju općine s područja Međimurske županije, „Svaki zamah je bitan“, kojeg financira Međimurje plin, „Zajedničkim snagama do svijetle budućnosti“, kojeg financira Grad Čakovec te „Rekrea(k)tiva“, koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

  • Ove godine, 27.06.2018., članovi Udruge su išli na jednodnevni izlet na kupanje u Terme „Minerva“ u Varaždinskim Toplicama.
  • Na Međunarodno sportsko - rekreativnom susretu, održanom 7.7. prema „Dogovoru o međusobnoj suradnji“, sudjelovale su četiri srodne udruge (Udruga slijepih Međimurske županije, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Ptuj te Udruge slijepih Varaždinske županije – Varaždin). 
  • 5.07.2018. članovi Udruge sudjelovali su na Radionicama na otvorenome u organizaciji Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije. Članice Saveza prezentirale su proizvode izrađene na radionicama u svojim udrugama.
  • 2.07.2018. članovi su uređivali vrt, a 06.07.2018. sudjelovali su na radionici glinenih proizvoda, na kojoj su izrađivali privjeske.

Na svim ovim aktivnostima članovima su videću pratnju i prijevoz pružale dvije videće pratiteljice zaposlene u Udruzi, jedna preko projekta Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku „Pokret!“, a druga preko europskog projekta „Izazov“.

Izvor: Marija Ciglar