Život udruga 02.04.2016. 08:49. Zadnja izmjena: 02.04.2016. 09:00.

Socijalno-humanitarna organizacija

Proslavljeno 30 godina rada i djelovanja DDICP Čakovec

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja se pritom Međimurkama i Međimurcima, članovima Društva, obratila prigodnim dopisom, jučer je svečanošću u Centru za kulturu obilježena 30. obljetnica postojanja Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec. Društvo osnovano 10. svibnja 1986. godine kao socijalno - humanitarna organizacija, na jednom je mjestu okupilo sve donatore, volontere, članove, ali i podupiratelje, Međimursku županiju, gradove i općine te tvrtke i ustanove.

„Jedna mala skupina ljudi odlučila je osnovati udrugu prije 30 godina, počelo se skromno, sve s ciljem za ostvarivanje normalnog života osoba s invaliditetom, mislim da smo u ovom periodu na tom putu napravili dobar posao“, rekla je na samom je početku rekla predsjednica Društva Miljenka Radović i naglasila kako se danas mogu pohvaliti jednom od prepoznatljivih manifestacija „Jesen u Međimurju“ te uz to najavila i 17. Festival sportske reakcije u lipnju. 

Društvo danas broji 653 člana s područja Međimurske županije. Svoju prepoznatljivost stekli su i svojim godišnjakom, časopisom ZIPKA koji izlazi već osam godina, a posebno su ponosni na inicijativu petnaest osoba koji su pokretači Društva. Stoga su nagradili svoje osnivače, to su Marija Mraz, Dušanka Sačer Starčević, Vesna Lepen Vidrač, Zdenka Varga Majerić, Stjepan Kamenić, Katica Medved, Antun Derk, Katarina Marčec, Vesna Horvat i Slobodanka Sabolek, dok su posthumno priznanja namijenjena Katici Vrbanec, Mariji Bosnar, Tereziji Horvatić, Biserki Svetec i Dragu Šafaru.

Program su svojim nastupima uveličali mezzosopranistica Karolina Matjašec i Martina Jakšić na klaviru, s dvije izvedbe Vokalna skupina „Zrinski“ te članovi KUD-a „Katruža“ Ivanovec, koji su prošle godine proslavili i svojih 30 godina postojanja. 

Izvor: mg