Život udruga 13.12.2017. 12:14. Zadnja izmjena: 13.12.2017. 12:15.

Udruga oboljelih od celijakije

Radionica „Božićna bezglutenska čarolija“ održana u Strahonincu

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske održala je 8.12. radionicu pod nazivom „Božićna bezglutenska čarolija“.

Riječ je o petoj i posljednjoj ovogodišnjoj radionici koja je održana u sklopu projekta „Edukacija-izrada bezglutenskih proizvoda“ koji sufinancira Općina Strahoninec.

Radionice su namijenjene prvenstveno za oboljele od celijakije, jer celijakija je bolest koja za održavanje zdravlja zahtjeva kompletnu promjenu režima života i prehrane. O prehrani bez glutena , više žele znati i osobe alergične na gluten te intolerantne osobe. Priprema bezglutenske hrane je kompleksna i specifična jer zahtijeva informiranost o pravilnim namirnicama te vještinu u samoj pripremi. Iz tog razloga ,Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske, održala je radionice na kojima se prikazala priprema dizanih kolača (orehnjača, makovnjača) pite mađarice, štrudle od jabuka sa heljdinim brašnom, radila se tjestenina bez glutena i klipići bez glutena. Na posljednjoj radionici pripremali smo tortu od mrkve, rolice sa cimetom, prhko tijesto na više načina te kekse sa kakao vlaknima i rogač tortice koji su prilagođeni i dijabetičarima a radila ih je mala Hana koja boluje od celijakije i dijabetesa.

Radionicu je vodila predsjednica Udruge Marija Goričanec a svoje bezglutenske kolačiće pripremala su i djeca oboljela od celijakije, Hana, Elizabeta, Nikola i Denis. Upoznali su se sa namirnicama koje su deklarirane „bez glutena“ i kao takve sigurne za provođenje doživotne, striktne bezglutenske (medicinski propisane) dijete.

Uz pripremu svojih bezglutenskih slastica dobro su se zabavili, a kao nagradu primili i Pohvalnice za najukusniji bezglutenski kolačić. Svi prisutni na radionici dobili su recepte te isprobali sve pripremljeno jer mirisima cimeta, klinčića, muškatnog oraščića i rogača ne može se odoljeti.

ROGAČ TORTICE – Bez glutena, jaja, šećera i mlijeka

Sastojci:

½ šalice brašna riže bez glutena

½ šalice brašna heljde bez glutena

½ šalice maslinovog ulja

½ šalice rižinog mlijeka

½ šalice kokos šećera

½ šalice dijetalna vlakna iz kakao ljuske bez glutena

1 šalica brašna rogača bez glutena

3 velike jabuke-naribati

1 pecilni

½ mahune vanilije ili vanili šećer

1 žličica cimeta

1 šalica – 2 dl

Priprema: Pomiješati prvo suhe sastojke, dodati tekuće sastojke i sve pomiješati, na kraju dodati naribane jabuke, još jednom dobro promiješati.

Puniti u košarice za mafine (malo veće, dođe 12 tortica).

Peći na 180 stupnjeva oko 35 minuta.