Život udruga 25.02.2016. 10:15. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:29.

Gelem, Gelem – World4Them

Radionica o promociji i zaštiti ljudskih prava u Gospodarskoj školi Čakovec

Otvorena medijska grupacija iz Zagreba, zajedno s partnerima, provodi projekt “Gelem, Gelem – World4Them” usmjeren ka pomoći romskoj nacionalnoj manjini u pristupu ljudskim pravima u Hrvatskoj. 

Jedna od aktivnosti tijekom provedbe projekta je i održavanje specijaliziranih radionica o promociji i zaštiti ljudskih prava, s naglaskom na prava romske nacionalne manjine, za predstavnike organizacija civilnog društva. Prva u nizu radionica održat će se u subotu 27. veljače u 9 sati u prostorijama Gospodarske škole Čakovec.

Usljed nedostatka sustavnog obrazovanja o ljudskim pravima što posljedično uzrokuje nisku razinu svijesti o ljudskim pravima i njihovoj ulozi kao alata za očuvanje ljudskog dostojanstva, Otvorena medijska grupacija odlučila se na razvoj ovog projekta u suradnji s Udrugom Roma Zagreba i Zagrebačke županije, Centrom za kulturne djelatnosti, Gospodarskom školom Čakovec i zagrebačkom osnovnom školom August Cesarec. Aktivnosti projekta, izmeđuostalog, usmjerene su na jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva koje se bave društveno ranjivim skupinama kako bi osigurali učinkovitu provedbu EU standarada na području zaštite ljudskih prava i obrazovnim ustanovama podigli svijest o važnosti njihove uloge u inkluziji i integraciji Roma u obrazovni sustav RH.

Opći cilj projekta je doprinijeti poboljšanju razine zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj kako bi se osigurala učinkovita provedba EU standarda u području zaštite ljudskih prava, što će doprinijeti društvenom razvoju Hrvatske te ispunjavanju europskih i hrvatskih strateških ciljeva u pogledu integracije Roma.

Projekt financira Europska unija u okviru programa  IPA 2012, Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava.