Život udruga 29.03.2018. 11:22. Zadnja izmjena: 29.03.2018. 11:26.

Udruga Zora

Roditelji i stručnjaci koji rade s djecom i mladima na edukaciji o vršnjačkom nasilju

Ove srijede, 28. ožujka, održana je edukacija za roditelje i stručnjake koji rade s djecom i mladima "Kako pomoći djeci i mladima da se nose s vršnjačkim nasiljem?" u Obiteljskom centru Međimurske županije, podružnici Centra za socijalnu skrb Čakovec u sklopu projekta udruge Zora "Aktivni mladi protiv nasilja".

Djeci i mladima je potrebna pomoć roditelja i nastavnika kako bi riješili problem vršnjačkog nasilja. Stoga je ova edukacija organizirana kako bi educirala odrasle o vršnjačkom nasilju, važnosti i načinima obiteljske podrške te dostupnoj psihosocijalnoj podršci obitelji.

Edukaciju je provela Dijana Miri, socijalna pedagoginja Obiteljskog centra Međimurske županije, podružnice Centra za socijalnu skrb Čakovec koja je istaknula kako se uz fizičko i verbalno nasilje, nasilje na internetu pojavljuje kao treći oblik nasilja. Ono se odvija na društvenim mrežama kao što su Facebook, Instagram, You tube, blogovi, preko poruka, web stranica i dr. Za razliku od fizičkog i verbalnog nasilja među vršnjacima koje se najčešće dešava u školi, vršnjačko nasilje na internetu se dešava kontinuirano, pogađa djecu i mlade u školi ili u njihovo slobodno vrijeme kad su u kući u prisustvu roditelja gdje bi trebali biti sigurni.

Važan je zajednički rad mladih, udruga, institucija i stručnjaka kako bi stvorili zajednicu s nultom tolerancijom na govor mržnje i nasilje. Vršnjačko nasilje je situacija kad jedno ili više mladih uzastopno i namjerno uznemiruje, napada ili ozljeđuje drugu mladu osobu koja se ne može obraniti.

Ukoliko primijetite neki problem, razgovarajte sa svojim djetetom i potražite stručnu pomoć. Problem je ozbiljan i zahtjeva stručan i sustavan pristup institucija, roditelja i društva. Postoje rješenja, kao i stručnjaci i odgovorne osobe koje su dužne reagirati.

VIDEO Udruge Zora: Obilježen Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja


Projekt “Aktivni mladi protiv nasilja” provodi udruga Zora s partnerima Graditeljskom školom Čakovec, Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec, Ekonomskom i trgovačkom školom Čakovec, Gospodarskom školom Čakovec i Tehničkom školom Čakovec, Udrugom za rad s mladima Breza iz Osijeka, Centrom za kulturu Čakovec te Centrom za socijalnu skrb Čakovec s podružnicom Obiteljski centar Međimurske županije. Sufinanciraju ga Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grad Čakovec.

Izvor: Udruga Zora