Život udruga 24.05.2016. 12:39. Zadnja izmjena: 24.05.2016. 12:55.

Udruga studenata Međimurja

Studenti iz svih krajeva Hrvatske upoznali ljepote, kulture i običaje Međimurja

Udruga studenata Međimurja je 14. i 15. svibnja povela 60-ak studenata na putovanje pod nazivom Upoznajmo Međimurje 2016. Studenti iz svih krajeva Hrvatske imali su priliku provesti dva nezaboravna dana u upoznavanju ljepote, kulture i običaja Međimurske županije.

Samo putovanje započelo je prijemom kod zamjenice župana Međimurske županije Sandre Herman. Zamjenica župana studentima je izrazila dobrodošlicu u Međimurje te ih upoznala s krajem u koji dolaze. Izrazila je zadovoljstvo što je tolik broj studenata iz različitih dijelova Hrvatske odlučio upoznati Međimurje, a na kraju posjeta predsjednica Udruge studenata Međimurja Karolina Kolarić zamjenici je župana darovala majicu s logom Udruge za uspomenu.

Nakon prijema u Velikoj vijećnici i obilaska grada Čakovca, putovanje je nastavljeno razgledom Preloga i posjetom Međimurskom muzeju - Etnografskoj zbirci dr. Juraj Kolarić u Donjem Hrašćanu. Posebna zanimljivost muzeja je u tome što se proteže po cijelom „gruntu“ tj. dvorištu, a sastoji se od nekoliko stambenih i gospodarskih objekata koji su zadržali svoj izvorni, nekadašnji izgled. U objektima i po samom dvorištu izloženi su brojni povijesni predmeti, običaji i priče vezani uz prošlost Donjeg Hrašćana, Međimurja, ali i cijelog svijeta. Studenti su bili oduševljeni pogledom u ne tako davnu prošlost jer se u muzeju može pronaći zanimljivost za svakog posjetitelja. Posljednja točka subotnjeg putovanja bila je Štrigova i festival Urbanovo gdje su sudionici putovanja mogli uživati u gastronomskim i enološkim specijalitetima raskošnog međimurskog kraja. 

Drugi dan putovanja studente je u Murskom Središću primio gradonačelnik Dražen Srpak i ukratko ih upoznao s poviješću i značajkama tog grada. Poveo ih je poznatom i slikovitom šetnicom uz hirovitu rijeku Muru te im također pokazao i prvo naftno polje u svijetu u obližnjem mjestu Peklenici. Studenti su zaokružili svoj put relaksacijom i kupanjem u Termama Sveti Martin.

Izvor: Udruga studenata Međimurja