Život udruga 15.10.2017. 10:37. Zadnja izmjena: 15.10.2017. 10:39.

ACT Grupa

Suradnja civilnog, javnog i poslovnog sektora- predstavljen Akcelerator za društvene poduzetnike

Čakovečka ACT Grupa, zajednica društvenih poduzetnika i društveno poduzetnička potporna institucija, predstavila je novi program potpore namijenjen društvenim poduzetnicima. Akcelerator za društvene poduzetnike pokrenut je u suradnji s jednim od vodećih svjetskih mikrofinancijskih fondova, Europskim fondom za jugoistočnu Europu (EFSE) i odjelu Fonda za tehničku podršku (EFSE DF) koji potiče razvojni utjecaj njegovih investicija, te Erste Bankom koja već nekoliko godina provodi jedinstveni program društvenog bankarstva i njihovom zakladom Erste Stiftung.

U Hrvatskoj djeluje stotinu društvenih poduzeća, ali ovaj oblik poslovanja, utemeljen na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojeg se stvorena dobit prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže za dobrobit zajednice, još uvijek je povojima, posebice u usporedbi s drugim zemljama članica EU.

“U Europskoj uniji više od 10 posto svih gospodarskih organizacija posluje kao društvenopoduzetničke organizacije i zapošljavaju oko sedam posto radne snage. Predstoje nam mnogobrojni koraci da dođemo do razine prosjeka EU”, izjavio je na predstavljanju Teo Petričević, direktor ACT Grupe iz Čakovca. “Ovaj program je, kao i druge inicijative koje pokrećemo unutar ACT Grupe, direktan doprinos jačanju kapaciteta i vidljivosti aktera društvene ekonomije u Hrvatskoj i njihovog društvenog utjecaja. Radujemo se bliskoj suradnji s novim partnerima, a vjerujemo da će i drugi investitori prepoznati potencijal ovog sektora i uključiti se u ovaj i slične potporne i razvojne programe”, pojasnio je Petričević.

Da je ovaj program dobar primjer suradnje civilnog, javnog i poslovnog sektora koji bi trebali slijediti i drugi smatra i Jasmina Petrović iz njemačke konzultantske tvrtke FinanceinMotion, koja kroz tehničku podrsku Europskog fonda za jugoistočnu Europu (EFSE DF) sufinancira predstavljeni Akcelerator za društvene poduzetnike:

“U Hrvatskoj postoji veliki potencijal rasta društvenih poduzeća, a svi relevantni dionici trebali bi koordinirano raditi kako bi stvorili poticajni eko sustav za održivi razvoj ove ciljane skupine”.

Ta podrška mora biti kontinuirana i stabilna, pojasnila je Jasmina Petrović: “Uz dugoročnu podršku koju EFSE DF pruža programu omogućava se da društvena poduzeća izgrađuju svoje kapacitete i postaju samoodrživa, što im dugoročno omogućava pristup financiranju i investicijama”.

Važnost stvaranja sustava potpore razvoju društvenog poduzetništva, kao i njegove promocije, prepoznala je i Erste Grupa, koja je prošle godine pokrenula inicijativu društvenog bankarstva pod nazivom “Korak po korak” u svih sedam banaka članica međunarodne Erste grupe.

„Inicijativa ‘Korak po korak’ osnovana je s ciljem provođenja programa koji doprinose razvoju zajednice, društvenoj i ekonomskoj ravnopravnosti te financijskoj inkluziji građana“ naglašava Tina Sirotić, voditeljica Službe za društveno odgovorno bankarstvo Erste banke. „Radi se o jedinstvenom poslovnom modelu koji kombinirajući edukaciju, poslovne alate i financijski proizvod potiče financijsku inkluziju građana, poduzetnika početnika i društvenih organizacija. Dosad smo u Erste banci pokrenuli dva programa, ‘Poduzetnički starter’ za poduzetnike početnike te ‘Financijski padobran’ za upravljanje osobnim financijama. Podrškom Akceleratoru za društvene poduzetnike započinjemo s provedbom trećeg programa, namijenjenog upravo društvenim organizacijama. Početkom 2018. ponudit ćemo financijski proizvod posebno pripremljen za društvene poduzetnike i organizacije civilnog društva.“, najavila je Sirotić.

Cilj ovog pred-akceleracijskog i akcleracijskog programa u prvoj godini provedbe je osigurati poslovnu podršku za razvoj i realizaciju novih projekata 15 društvenih poduzetnika, te ih pripremiti za daljnji rast i buduća ulaganja. Dugoročno će Akcelerator za društvene poduzetnike ubrzati razvoj snažnog i održivog sektora društvenih poduzetnika u Hrvatskoj. Više informacija