Život udruga 03.07.2017. 06:23. Zadnja izmjena: 03.07.2017. 06:28.

Vrijedan jubilej

Tri desetljeća rada Međimurske lastavice

U subotu, 24. lipnja u domu Udruge uzgajivača malih životinja Međimurska lastavica u Donjoj Dubravi svečanom sjednicom obilježeno je 'prvih'  30 godina od osnutka i aktivnog rada spomenute Udruge. Na sjednicu je došla većina onih koji su pisali povijest Udruge. Od uvaženih gostiju svečarski trenutak su uveličali zamjenik župana Međimurske županije, Josip Grivec, dopredsjednik Hrvatskog  saveza udruga uzgajatelja malih životinja Ivica Šoltić, načelnik Općine Donja Dubrava, Marijan Varga, načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec, načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin. To su sve sredine iz kojih u Udrugu dolazi članstvo.

Predsjednik Udruge Željko Lisjak je u presjeku događanja u Udruzi kroz 30 godina  rekao kako ona osnovana 1987. godine kao podružnica Međimurske lastavice  Nedelišća i imala je 32 člana. Za prvog predsjednika Podružnice izabran je Ivan Špicar iz Kotoribe, a za tajnika Vladimir Čižmešija iz Donje Dubrave. - Broj članova se kontinuirano  povećavao pa je  Podružnica  1990. godine  brojila već preko 100 članova. Kao samostalna Udruga Međimurka lastavica je registrirana 18. ožujka 1990. godine, a kroz nju  je u minulih 30 godina prošlo 317 članova- istaknuo je Lisjak koji posebni dio svoga izlaganja posvetio je izgradnji doma Međimurske lastavice, a koji je građen uz veliko odricanje članova i pomoć društvene zajednice te mnogih pojedinaca i tvrtki.

Skupština je iskorištena za podjelu zahvalnica svim sponzorima i članovima koji su sudjelovali u izgradnji doma Međimurske lastavice. Dodijeljene su diplome za 30, 20, i 10 godina neprekidnog članstva i rada u udruzi,  dok su plakete  dodijeljene osnivačima udruge: Vladimiru Čižmešiji, Ivanu Špicaru, Vladimiru Globleku i Miljenku Zvonaru.

Obraćajući se skupu u ime Međimurske županije zamjenik župana Josip Grivec je posebno istaknuo: - Srdačan pozdrav u ime našeg župana Matije Posavca te u ime Međimurske županije i moje osobno. Međimurska županja vodi brigu i podupire vaše djelovanje, no prije svega zahvaljujem vam na neizmjernom doprinosu na očuvanju i uzgoju autohtonih pasmina, od Međimurske lastavice do Međija, hvala vam na tome jer podižete ekološku svijest i promičete potrebu očuvanju izvornosti i prirode uopće te promičete te vrijednosti, a samim tim i naš prelijepi kutak svijeta, naše Međimurje. Hvala što odvajate svoje vrijeme, ulažete energiju i znanje za opću dobrobit, hvala i vašim obiteljima koje vas podržavaju i što ste zbog svoje ljubavi prema životinjama manje s njima….