Život udruga 28.04.2016. 12:10. Zadnja izmjena: 28.04.2016. 12:12.

Ponedjeljak, 2. svibnja

Tribina "Otvoreno o javnim dobrima i javnim prostorima”

Platforma za Društveni centar Čakovec u ponedjeljak, 2. svibnja organizira tribinu "Otvoreno o javnim dobrima i javnim prostorima”. 

Pitanje javnih dobara u našoj lokalnoj zajednici se ne diskutira, ne tematizira, u širokom krugu zaobilazi. Zašto građani smatraju da gradski park nije javni prostor? Zašto građani smatraju da Trg Republike nije javni prostor? Da li je prostor stare vojarne javni prostor? U razvojnom kontekstu, ključni problem lokalne zajednice je da građani ne znaju i ne razumiju što su javna dobra, kako njima treba upravljati, kako ih treba koristiti.

Na tribini će predstavnici Platforme za Društveni centar Čakovec, gosti iz platforme Operacija grad: Upgrade (Zagreb) te aktivni građani prezentirati svoja stajališta, iskustva i potencijale korištenja javnih dobara i stavljanja istih u funkciju građana.

  • Janja Sesar iz Operacije grad će predstaviti zagrebačka iskustva razvoja okvira za zagovaranje i razvoj modela korištenja javnih prostora, kroz konkretan prikaz razvoja Pogona (bivša tvornica Jedinstvo) te recentne aktivnosti mapiranja i reaktiviranja drugih javnih dobara u Zagrebu.
  • Nikola Švenda iz udruge Zora (članice Platforme za Društveni centar Čakovec) prezentirat će rezultate istraživanja "Moje mjesto u zajednici”, koje je za cilj imalo ispitati probleme i potrebe stanovnika/ca Međimurske županije, između ostalih i dostupnost i korištenje javnih sadržaja te stavljanje u uporabu napuštenih prostora za javne sadržaje.
  • Sebastijan Brumec iz Platforme za Društveni centar Čakovec govorit će o aktivnostima i projektima Autonomnog centra - ACT posljednjih nekoliko godina, u kontekstu mapiranja i dizajna programskih rješenja za nekorištene i napuštene javne prostore u Čakovcu i okolici.
  • Bojan Perhoč, čakovečki arhitekt i građanin, predstavit će viđenje struke o korištenju i upravljanju javnim dobrima, ali će nam i kroz dimenziju aktivnog građanina približiti percepciju stanovnika/ca Međimurske županije o javnim dobrima i prostorima.

Na tribinu su kao panelisti pozvani i predstavnici Grada Čakovca i Međimurske županije, no nisu se odazvali. Očekuje se sudjelovanje vijećnika/ica Gradskog vijeća i članova/ica Županijske Skupštine. Tribina će se održati u multimedijskoj dvorani Autonomnog centra - ACT (Stari hrast, Dr. Ivana Novaka 38, 1. kat) s početkom u 18 sati.

Izvor: Teo Petričević