Život udruga 24.09.2016. 09:13. Zadnja izmjena: 24.09.2016. 09:22.

U spomen legendama vatrogastva

U Šandorovcu održano vatrogasno natjecanje 7. memorijal Oreški - Carović

Nogometno igralište u Šandorovcu u subotu, 27. kolovoza bilo je stjecište stotina mladih vatrogasaca. Na spomenutoj lokaciji u organizaciji DVD-a Šandorovec održan je 7. memorijal Oreški - Carović.

Radi se o natjecanju podmlatka i mladeži posvećenom Đuri Oreškom Franji Caroviću – osobama koje su, kako je rečeno na svečanosti proglašenja najboljih, bile kolijevka vatrogastva u Šandorovcu. Ideja o vatrogasnom natjecanju nastala je nakon smrti Đure Oreškog 2007. godine, a Memorijal se počeo održavati 2000. godine te je do prošle godine nosio ime Đure Oreškog.

On je za života obnašao niz rukovodećih dužnosti u DVD-u čiji je član postao još šezdesetih godina prošlog stoljeća. Od 2005. godine bio je počasni predsjednik, a uz niz drugih, primio je i spomenicu za 50 godina rada u vatrogastvu. Osobito se veselio radu s vatrogasnom mladeži. Danas u organizaciji Memorijala pomažu kćer gospodina Oreškog, Biserka i njen suprug Stjepan.

Franjo Carović suradnju sa DVD-om Šandorovec počeo je sredinom sedamdesetih godina pa tako 1978. godine, kad je Društvo slavilo 50. rođendan, postaje kumom zastave. Isticao se nesebičnom pomoći kroz pokroviteljstva obljetnica - 60., 70., 80. i 85. godišnjice djelovanja Društva. Nijedna veća aktivnost nije prošla bez njegove i pomoći njegove supruge Olge pa je i ovogodišnji Memorijal održan pod pokroviteljstvom obitelji Carović. Olga, sin Franjo i njegova supruga Natalija, nastavili su tradiciju koju je započeo gospodin Franjo.

Rezultati

Na natjecanju koje je okupilo 31 ekipu postignuti su sljedeći rezultati: u kategoriji muškog pomlatka, od 12 ekipa, prvo mjesto izborio je DVD Kuršanec 2, drugo DVD Vratišinec, a treće DVD Pušćine.

Pobjednik u kategoriji pomladak žene bio je DVD Totovec, drugo mjesto pripalo je DVD-u Šandorovec, a treće DVD-u Donji Mihaljevec. U kategoriji mladež muški, od osam ekipa, najbolji je bio DVD Gardinovec, drugo mjesto osvojio je DVD Sveta Marija, a treće DVD Savska Ves. U kategoriji mladež žene, također u konkurenciji osam ekipa, prvi je bio DVD Sveta Marija, drugi DVD Palinovec, a treći DVD Šandorovec 1.