Život udruga 27.09.2016. 11:19. Zadnja izmjena: 27.09.2016. 11:30.

Stručna podrška

U sklopu treće godine programa Bez većeg napora USMŽ organizira brojne aktivnosti

Udruga slijepih Međimurske županije dosad je u trećoj godini programa Bez većeg napora, financiranog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih, održala aktivnosti na kojima su prisustvovali odrasli članovi Udruge: tečaj svakodnevnih vještina uz predavanje na temu Mentalno zdravlje, grupnu radionicu o psihološkim aspektima rehabilitacije s temom Frustracije i stres, a svaki mjesec se održava i tečaj vrtlarstva. Ove aktivnosti održavaju se s ciljem pružanja stručne podrške u procesu rehabilitacije odraslim slijepim osobama.

Za mlade slijepe osobe održavaju se aktivnosti kojima je cilj povećati im vještine i potencijal za uključivanje na otvoreno tržište rada. Prema programu održala se Grupna radionica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Volontiranje – prilika za poboljšanje vještina i potencijala za zapošljavanje, a na individualnom savjetovanju mladi, zajedno s voditeljicom programa, otkrivaju svoje potencijale i interese. U suradnji s Volonterskim uredom Međimurja se također uključuju u inkluzivno volontiranje u raznim organizacijama.

Tečaj vrtlarstva

Redovito se održavaju i aktivnosti za slijepu djecu s ciljem njihovog uključivanja u sportske, kulturne i kreativne aktivnosti u zajednici. Djeca kroz program redovito polaze: terapijsko jahanje, plivanje, atletiku, glazbenu školu, pjevanje i tečaj stranog jezika; voze tandem bicikl i posuđuju knjige u knjižnici, a za izvoditelje aktivnosti organizirana je potpora.

Prema programu održao se i tečaj vođenja slijepih osoba za nove zaposlenike Udruge te volonterski program - Radionice povijesti umjetnosti u suradnji s Centrom za mlade (CeZam-om).

Izvor: Marina Gašparić