Život udruga 11.02.2017. 17:56. Zadnja izmjena: 11.02.2017. 17:56.

Sjaj zajednice

U Svetoj Mariji je obilježena 20. obljetnica rada Društva žena Amalija Kranjec

U subotu, 28. siječnja u Svetoj Mariji je obilježena 20. obljetnica rada tamošnjeg Društva žena Amalija Kranjec.

- Svetomaršćice su uvijek bile važna karika svih zbivanja u našem mjestu. Prvo njihovo organizirano djelovanje spominje se u školskoj spomenici iz 1949/50. Organizirale su  priredbe humanitarne akcije, glumile, plesale…  Negdje tijekom 1964. organiziran je tečaj kuhanja, a 1974. tečaj krojenja i šivanja koji je polazilo 37 žena. Dugogodišnja predsjednica bila je Amalija Kranjec zvana Gospa, po kojoj danas društvo nosi ime. Nakon toga vrlo aktivnog razdoblja društvo polako slabi i negdje 80-ih prestaje s radom, podsjetila je novoizabrana predsjednica Gordana Hunjadi.

Kako je ženama nedostajao rad društva 1997. godine udruga se obnavlja na inicijativu Marije Frančić i Magdalene Kvakan. U inicijativi su sudjelovale i Marija Janković, Marija Hunjadi, Marija Pintar, Emilija Janković, Danica Orehovec, Katarina Kanižaj i Jasna Kvakan. Prva predsjednica je tada bila današnja načelnica općine Đurđica Slamek, a potpredsjednica Marija Frančić.

- Jedan od najvažnijih trenutaka za Društvo žena u ovom razdoblju od 20 godina je kad smo 2005. godine dobile svoju prostoriju i napokon se mogle u svom prostoru družiti, održavati sastanke i radionice. Moram napomenuti da smo tijekom svih tih godina organizirale mnogobrojne priredbe humanitarnog karaktera, rekla je G. Hunjadi.

Nagrađena je dugogodišnja predsjednica Đ. Slamek. Društvo je nagradio, u ime  MSSR-a Sport za sve- Marijan Vugrinčić. Skupština, na kojoj je obilježena 20. obljetnica, bila je izborna te će uz novu predsjednicu G. Hunjadi, udrugu vodili i dopredsjednice Renata Poljak i Franciska Kvakan. Tajnica je Mirjana Frančić, a blagajnica Štefica Perlić.