Život udruga 23.11.2016. 09:44. Zadnja izmjena: 23.11.2016. 09:46.

Padaju barijere i predrasude

U Udruzi gluhih i nagluhih obilježeno 60 godina djelovanja asocijacije

Punih 60 godina Udruga gluhih i nagluhih Međimurske županije bori se za bolji život osoba s oštećenjem sluha, njihovu integraciju u društvo i ostvarivanje njihovih prava. Danas Udruga broji 200 članova od čega je 19-ero djece. Na svečanoj sjednici u Scheierovoj zgradi u Čakovcu prisjetili su se skromnih početaka, ali i velikog napretka posljednjih godina.

Najznačajnije aktivnosti financiraju se uz pomoć projekata Europske unije. Posebno ih veseli što su najmlađim članovima, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, osigurani asistenti u nastavi. Za mališane u Udruzi organiziraju redovite likovno - kreativne radionice, upotpunjene logopedsko - fonetskim vježbama, na kojima sudjeluju i njihova braća te prijatelji iz škole ili iz sredine u kojoj žive, što je također jedan vid integracije.

Gluha djeca još su uvijek na margini svih zbivanja pa su prioriteti usmjereni baš na njih. Gluhoća se može sakriti, pa su djeca često zanemarena već u vlastitim obiteljima koje ih se srame.

Majka sam gluhe djevojke koja je danas predsjednica Udruge, koja samostalno piše projekte i bori se protiv nejednakosti. Nismo plakali, već smo hrabro krenuli u svijet čujućih, rekla je Nada Igrec, majka predsjednice Udruge Mirele Igrec.

Nada Igrec dobitnica je plakete za nesebično pružanje pomoći osobama oštećena sluha i dugogodišnju podršku Udruzi

Potpuno gluhe osobe moraju imati tumače - prevoditelje, a nažalost, mi u Međimurju smo po tom pitanju zaostajali za ostatkom Hrvatske, upozorila je N. Igrec. Prošle je godine znakovni jezik za gluhe priznat kao ravnopravan svim ostalim jezicima, što je komunikacijskim posrednicima i radu Udruge dalo vjetar u leđa.

Na svečanosti su dodijeljene plakete i zahvalnice koje je, uz pomoć volonterke Maje Orsag, uručila predsjednica Udruge Mirela Igrec. Plakete su primili Međimurska županija, Grad Čakovec te Nada Igrec.

Zahvalnice su uručene Dnevnom boravku djece dr. Antun Bogdan Čakovec Caritasa Varaždinske biskupije, Hrvatskom Crvenom križu, Sluhu Varaždin, Osnovnoj školi Orehovica te Osnovnoj školi Podturen, Udruzi slijepih Međimurske županije, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama MŽ-a, liječnici Ljubici Pavčec te medicinskoj sestri Verici Zemljić, Donati Balent, Maji Orsag, Goranu i Andreji Šafarić, Zoranu Frasu, Ruži Logožar, Slavku Bujanu i Tomici Jakopcu.

Članica sam udruge već 25 godina, a iako sam živjela i školovala se u čujećem svijetu, jako dobro znam kakve probleme stvara oštećenje sluha. Moja velika želja je da pomognem drugim osobama oštećena sluga, pa poučena podrškom majke prenosim to kao dobar primjer drugim roditeljima, objasnila je predsjednica Mirela Igrec koja neumorno radi na širenju mreže poznavatelja znakovnog jezika pa se i prisutnima obratila na znakovnom jeziku uz pratnju komunikacijskog posrednika.

Službeni dio svečanosti završio je nastupom članica Udruge koje su polazile tečaj znakovnog jezika pa su na tom jeziku izvele pjesmu Jalta, Jalta, a proslava je potom nastavljena u Prelogu.