Život udruga 11.06.2018. 10:06. Zadnja izmjena: 11.06.2018. 10:09.

Tradicija

U Zagrebu održano 23. međimursko prošćenje

„Vulica tradicije“, promocija autohtonih proizvoda, enogastronomski, zabavni, kulturni i vjerski program dominirao je u nedjelju, 10.lipnja u hrvatskoj metropoli - Zagrebu. Naime, 23. puta za redom u organizaciji Zavičajnog društva „Međimurje“ u Zagrebu organizirano je tradicionalno „Međimursko prošćenje“.

Program je započeo svetom misom u zagrebačkoj prvostolnici koju je predvodio pater Tonči Trstenjak, u koncelebraciji brojnih svećenika iz Međimurja i Zagreba. Misu je pjevao zbor liječnika i hrvatski katedralni zbor.

Povorka predvođena Zrinskom gardom uputila se od katedrale preko Trga bana Jelačića do parka Zrinjevac gdje je održan kulturno-umjetnički program. Zrinska garda predala je prijavak svima okupljenima, svim posjetiteljima, članovima Zavičajnog društva, recitalom u izvedbi Dragutina Trstoglavca i starim povijesnim usklikom „Navik on živi ki zgine pošteno“

Predsjednik Zavičajnog društva Damir Smrtić u svom je govoru istaknuo kako ovu tradiciju treba čuvati kao uspomenu na brojne Međimurce koji žive i rade u Zagrebu.

- Bez njih bi Međimurje teško izborilo status županije jer su upravo zagrebački Međimurci bili prvi koji su skupljali potpise za formiranje Međimurske županije - rekao je Smrtić, istaknuvši posebno Damiru Črep Gavrilović kao jednu od idejnih začetnica.

Izaslanica gradonačelnika grada Zagreba, Ana Stojić Deban, rekla je kako prema službenim podacima u Zagrebu živi preko 40.000 Međimuraca koji ostavljaju veliki trag na društveni, kulturni i gospodarski život glavnog grada Hrvatske.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je kako se danas svaki stanovnik Međimurja može ponositi svojim zavičajem i identitetom, jer gdje god Međimurci žive i rade ostavljaju dobru percepciju.

- Dolazak na Zrinjevac je odličan potez organizatora obzirom da se županija „Zrinski“ po prvi puta predstavlja na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu - istaknuo je.

Brojni su posjetitelji u zelenoj oazi u srcu grada Zagreba mogli kušati autohtonu međimursku gibanicu, proizvode od bučinog ulja, meso z tiblice, sir turoš, međimurska vina, vino od aronije, međimurske lješnjake i šampanjac Sibon...