Život udruga 08.07.2020. 12:10. Zadnja izmjena: 08.07.2020. 12:13.

Udruga Biovrt

Učenici iz Novog Sela Rok i Vratišinca na terenskoj nastavi

U sklopu projekta Mali vrt za velike promjene udruga Biovrt provodi edukativne aktivnosti u PŠ Novo Selo Rok i OŠ Vratišinec. Početkom srpnja Udruga je organizirala terensku edukaciju na ekološkim međimurskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Djeca su učila o ekološkoj proizvodnji hrane i načinima čuvanja starinskih vrsti sjemenja te o važnosti konzumiranja raznolikih namirnica za naše zdravlje.

Tako su biovrtlarske grupe učenika iz obaju partnerskih škola posjetile OPG Josipa Sabola u Donjoj Dubravi, gdje im je Josip Sabol ispričao sve o uzgoju zaštićenog "dobravskog ljuka" te o procesu uzgoja od sjemenja do luka. Posjetili su i centar Donje Dubrave i pogledali prekrasno i zaštićeno drvo ginko biloba.

Zatim su posjetili OPG Nikola Siladi u Kotoribi, gdje nam je obitelj Siladi prezentirala postupak hladnog i toplog prešanja sjemenki i dobivanja ulja u njihovoj uljari. Pogledali smo i i uzgoj životinja - naučili sve o  zaokruženom ciklusu uzgoja povrća i životinja te o uzgoju kokoši nesilica i eko certificiranih jaja u Hrvatskoj. Najveća zanimljivost učenicima bila je vožnja na prikolici s sijenom te pogon s strojevima i skladištenim žitaricama.

Učenici su posjetili i školski vrt partnerskih škola - učenici PŠ N.S.Rok pogledali su školski vrt u OŠ Vratišinec i obrnuto, te se upoznali s njihovim primjerom u praksi. Školski vrt u PŠ Novo Selo Rok pokrenula je udruga Biovrt 2016. godine, a u OŠ Vratišinec 2020. godine u sklopu ovog projekta. 

Na kraju su učenici posjetili i imanje Biovrta, gdje im je Silvija Kolar-Fodor prezentirala biološke metode uzgoja u Biovrtu i važnost čuvanja starinskih sorti povrća, kao i uzgoja vlastite hrane.