Život udruga 10.07.2016. 18:57.

Opskrba plinom

Udruga Međimurski potrošač: Pažljivo pročitajte ugovore

Ugovori o opskrbi plinom, koje je na adrese oko 26 tisuća međimurskih kućanstava dostavio Međimurje-plin, za sada jedini distributer plina u Međimurju (u)zbunili su potrošače. U isto vrijeme, budući da od 1. travnja 2017. godine pravo na svoj dio kolača dobivaju i drugi distributeri, na međimurskom tržištu pojavili su se i drugi ponuđači, koji građanima također nude slične ugovore. Mnogo upita građana bilo je i prema Udruzi Međimurski potrošač, koja se bavi zaštitom prava potrošača. 
Predsjednik Udruge Zlatko Polišanski, kaže da ovih dana imaju "pravu ludnicu" jer se potrošači ne znaju kako postaviti.

- Moja je preporuka da potpišu ugovor s opskrbljivačem koji nudi najbolje uvjete, najbolje da to bude s Međimurje -plinom, kako se ne bi ponovile situacije koje smo imali nedavno kod liberalizacije tržišta električnom energijom, kada su građani, misleći da potpisuju ugovore s HEP-om, potpisivali ugovore s raznim drugim opskrbljivačima strujom. Sada imamo velike probleme pobiti te ugovore. Savjetujem građanima da dobro razmisle, njihovo je pravo izabrati s kim će potpisati ugovor, ali čini mi se da Međimurje-plin za sada nudi najbolje uvjete. Sa 1.travnja 2017. svi bez štete mogu raskinuti ugovor, osim gubljenja bonusa od 5 posto.

Imam dokaze da se neki od ponuđača koji se sada javljaju na tržištu, lažno predstavljaju kao djelatnici Međimurje-plina, a neki čak pokušavaju podmititi potrošače tako da im obećavaju izmjenu stolarije, pa čak i izradu fasade. Udruga potrošača takve će prijaviti DORH-u i tužiti ih za korupciju i lažno predstavljanje. Potrošači, budite oprezni i dobro proučite ugovore, svako sam mora odlučiti za kojeg ponuđača će se opredijeliti, rekao nam je predsjednik Međimurskog potrošača Zlatko Polišanski.