Život udruga 19.01.2019. 09:15. Zadnja izmjena: 19.01.2019. 09:17.

Gornji Mihaljevec

Udruga Mlada pera predstavila zbornik učeničkog literarnog stvaralaštva

U Osnovnoj školi Gornji Mihaljevec upriličena je svečanost predstavljanja zbornika „Top generacija“ u kojem su objavljeni literarni radovi osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske pristiglih na natječaj „Nikad ne bi pogodio!“, radovi učenika srednjih škola pristiglih na natječaj „Ljetni dnevnik, ali na moj način!“ te izbor radova objavljenih na portalu udruge Mlada pera.

Mlada pera je udruga za promicanje dječjeg literarnog stvaralaštva i blogiranja. Nevladina je, nestranačka i neprofitna udruga građana čiji je predsjednik Gorkić Taradi, neumorni kroničar društvenih zbivanja koji s posebnim entuzijazmom promiče literarno stvaralaštvo među učenicima prepoznajući njihov  potencijal i kreativnost .

„Riječ je o drugom zborniku udruge Mlada pera. Prvi zbornik u kojem su objavljeni radovi učenika osnovnih škola pristigli na natječaj „Različitost“ izašao je u ožujku prošle godine. Tako su u jednoj kalendarskoj godini izdana čak dva zbornika radova učenika što pokazuje da literarnog potencijala među mladima neosporno ima. Učenici vole pisati i objavljivati svoje radove što se vidi na portalu „Top generacija“, a zbornik je poticaj koji mladima daje motivaciju za literarne kreativnosti“ - ističe Gorkić Taradi posebno zahvalivši svim učenicima koji su sudjelovali na natječaju te njihovim mentorima među kojima se kao primjer ističe Lidija Novak Levatić.

Izdavanje zbornika financijski je, među ostalima, pomogla i Međimurska županija te je župan Matija Posavec čestitao Udruzi Mlada pera na velikom doprinosu u motivaciji osnovnoškolskih i srednjoškolskih učenika da budu kreativni u obrazovnom sustavu. „Literarno stvaralaštvo izvlači ono najbolje iz učenika, izvlači njegov potencijal i vrlo je korisno za nastavak života. Čitanje, pisanje, sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima podrazumijeva i rezultate, a Vaša imena u zbornicima, knjigama, na pločama u školama znače poseban ponos ne samo Vama već i Vašim roditeljima, učiteljima i cijeloj zajednici.“

Za predstavljanje zbornika odabrana je Osnovna škola Gornji Mihaljevec koja je proglašena Izvorom literarnog izražavanja mladih, a posebnu plaketu primila je ravnateljica škole Karmen Sklepić.

Predsjednik Udruge Mlada pera Gorkić Taradi najavljuje novi projekt  koji podrazumijeva timski rad učenika nižih i viših razreda pojedine škole, a rezultat će biti zajednička slikovnica o „Vitezovima proljetne livade“.  Jedna slika vrijedi tisuću riječi, a kreativnost je kad sliku koja vas je ostavila bez teksta možete opisati s tisuću riječi.