Život udruga 07.08.2020. 08:17. Zadnja izmjena: 07.08.2020. 08:19.

Projekt Udruge

Udruga oboljelih od celijakije SZ Hrvatske: Zdrav Život, Bez Glutena

Hrana je prisutna na raznim društvenim događajima. S hranom ispreplećemo međusobne veze. Nagrađujemo se s hranom. S hranom praznujemo. Hrana je puno puta dar. Hrana bez glutena lijek je za zdrav život osobama oboljelih od celijakije te im ona mora biti dostupna i sigurna. „Zdrav Život, Bez Glutena“ naziv je projekta koji je Udruga započela na manifestaciji Porcijunkulovo, a nastaviti će ga na budućim manifestacijama u gradu Čakovcu, koji ujedno i sufinancira projekt.

Od samog osnivanja udruge 2013.godine, članovi Udruge oboljelih od celijakije SZ Hrvatske, sudjeluju na manifestaciji Porcijunkulovo. Uz domaće proizvođače zdrave hrane i druge brojne izlagače na svojem štandu predstavljaju prehranu bez glutena i šire svijest o celijakiji.

Ove godine svoj edukativni štand „opremili“ su svojom prvom slikovnicom „Patrik i prijatelji u potrazi za pekarnicom“ kojom educiraju najmlađe o celijakiji a ujedno je edukativno pedagoškog karaktera za rad s djecom u vrtićima. Svojom Bezglutenskom kuharicom, sa receptima i savjetima za početnike u kuhanju bez glutena, žele razbiti mit o bezglutenskoj prehrani kao bezličnoj i neukusnoj prehrani. U brošuri, koju su pripremili „Sigurno bez glutena“ ,navedena su pravila i savjeti te izbor namirnica za pripremu sigurnog bezglutenskog obroka.

U tri dana trajanja Porcijunkulova, članice Udruge nudile su pripremljene bezglutenske slastice, savjetovale prisutne kako ih pripremiti. Tako se moglo naučiti kako pripremiti mlince bez glutena, kako pripremiti odlične lazanje, međimursku gibanicu, pogaču s tikvom i makom ...

U subotu se članicama pridružio i Igor Šegović, dr.med.,spec.ped., subspec,dječje gastroenterologije, kojem iz udruge zahvaljuju na podršci i velikom doprinosu u liječenju djece oboljele od celijakije.

Kroz ovakve projekte će, poručuju iz udruge, doprijeti do javnosti i samih oboljelih, ukazivati na prisutnost celijakije i netolerancije na gluten u društvu, govoriti o simptomima celijakije, obavještavati o pravilnom izboru namirnica,širiti znanje o posljedicama zanemarivanja stroge bezglutenske dijete...

Celijakija ili glutenska enteropatija je autoimuna, kronična i neizlječiva bolest. Liječenje je doživotno, naizgled vrlo jednostavno jer se radi o micanju glutena iz prehrane. Strogom bezglutenskom prehranom postiže se bolja kvaliteta života te se sprječava pojava mogućih komplikacija bolesti.

Vizija udruge oboljelih od celijakije je educirano, senzibilizirano i svjesno društvo kao i sami oboljeli, rano otkrivanje i dijagnosticiranje celijakije te dostupna sigurna hrana za oboljele.

Udruga djeluje na adresi: Dravska 1, Strahoninec. Kontakt na e-mail [email protected].

Projekt „Zdrav Život, Bez Glutena“ sufinanciran je sredstvima Grada Čakovca.