Život udruga 17.10.2020. 08:37. Zadnja izmjena: 17.10.2020. 08:38.

Posjet ministarstvu

Udruga Ovršni: Dva ministarstva - bez dogovora

Dok se korona ponovo počinje širiti i kako je sve više zaraženih ljudi, mjere postaju sve jače, s druge strane premijer Plenković ne misli da ovršenim građanima treba i dalje relaksirati ovrhe i blokade. Korona ponovno uzima svoj zamah i moguće je da ljudi ostanu i bez ovo malo radnih mjesta, ali to za vladu nije dovoljan razlog da ih se ne bi moglo nastaviti stiskati i ovršavati. Da bi podsjetili našu vladu, da 18.10. dolazi, a oni ne čine ništa, posjetili smo i Ministarstvo financija. U ministarstvu nas je dočekao državni tajnik Stjepan Čuraj i njegova radna skupina. Otvorili smo neka pitanja i zajednički pokušali razmotriti moguća rješenja za razne skupine ovršenih (RBA, HRT). Skrenuli smo im pažnju na problematiku ovršenih i podsjetili s kakvim se sve izazovima oni susreću. Upozorili smo ponovno na to da ovaj model nije dobar za dužnika, a niti za vjerovnika, jer on nikako ne može doći na red od posrednika u naplati, koji imaju prednost. Ovakav model je stvoren za obogaćivanje posrednika.

Agencije za posredovanje u naplati su poseban problem za cijelu našu državu, jer ne samo da izvrću đepove građanima, već iznose iz zemlje ogromnu količinu novca, za kojeg izgleda nikog nije briga, a od odgovornosti za to ruke peru oba ministarstva. Koliko te agencije zarađuju, primjer vam je B2 Kapital kojem je početni prihod od samo 22.000 kuna 2013. godine skočio na 426 milijuna kuna 2017. godine, uz čistu dobit od nevjerojatnih 120,6 milijuna. Ministarstva vole prebacivati neke poslove i krivnju za neodrađeno sa svojeg ministarstva na drugo. Tako su nam prošli put na Ministarstvu uprave i pravosuđa rekli da je za neka pitanja, zaduženo Ministarsvo financija.

Zbog toga smo zamolili da se organizira međuresorni okrugli stol između Ministarstva uprave i pravosuđa, Ministarstva financija i predstavnika ovršenih građana, kako bi se pronašli neki novi modusi, koji bi bili na tragu rješavanja problema. Mišljenja smo da bi Vlada i ministarstva morala jako dobro razmisliti o ovom pitanju, tiče se zdravlja ovršenika, ali je i sigurnosna ugroza, kao što smo vidjeli iz nedavnog primjera napada na Markovom trgu. Građani su od najmlađih do najstarijih pod velikim stresovima. Dali smo sve od sebe, a sad je red na ministarstvima za akciju i odgovore, koji nam trebaju i kao podloga za odlazak u Bruxelles, gdje ćemo pitati OLAF za zdravlje.