Život udruga 17.01.2017. 10:45. Zadnja izmjena: 17.01.2017. 10:56.

Božićna bajka

Udruga ruskog govornog područja Kalinka u Čakovcu organizirala tradicionalnu priredbu

Maša, Vitja, Snjeguračka, baba Jaga i naravno Djed Mraz – samo su dio likova iz ruskih bajki koji su se u subotu, 7. siječnja, na pravoslavni Božić, izredali na pozornici čakovečke zgrade Scheier gdje je Udruga ruskog govornog područja u Međimurju Kalinka u suradnji s Asocijacijom mladeži ruskih sunarodnjaka u Republici Hrvatskoj te uz potporu Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj i Međimurske županije priredila predstavu Božićna bajka u Čakovcu, sve u povodu proslave pravoslavnog Božića i nove godine.

Kako je kazala predsjednica Kalinke Tatjana Mikolaj, sličnu manifestaciju udruga priređuje svake godine, a jedan od njenih ciljeva je mlade upoznati s bogatom ruskom tradicijom i poviješću. I upravo najmlađi dominirali su priredbom koju su u cijelosti izveli na ruskom jeziku.

Devetogodišnja Kristina Posavec igrala je ulogu Maše te nam ispričala da dobro barata ruskim jezikom jer je s njim odrastala, premda ga formalno ne uči dugo. Majka mi je rodom iz Rusije i već sam kao mala bila tamo, kod bake u Volgogradu, kaže Kristina, na naše pitanje što joj se tamo najviše svidjelo dajući pomalo neobičan odgovor – to što je bilo jako vruće.

Iz iste regije porijeklom je i majka jedanaest godišnjeg Patrika Štalića – također jednog od mladih sudionika predstave koji nam je ispričao da mu ruski jezik ponekad još malo zapne, no, da mu ga nije teško učiti. I Patrik je već bio u Rusiji te kratko i jasno kaže da mu je bilo lijepo.

Udruga Kalinka ove će godine inače proslaviti desetu obljetnicu postojanja. Okuplja više od 100 članova, ne samo pripadnika ruske već i ukrajinske i drugih manjina iz pojedinih država bivšeg SSSR-a. U Međimurju, dodaje Tatjana Mikolaj, živi oko 150 pripadnika ruske te oko 20 ukrajinske nacionalne manjine