Život udruga 06.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 26.02.2016. 13:30.

Udruga slijepih i MURID djecu uključuju u programe uz pomoć Županije i Grada Čakovca

Udruga slijepih Međimurske županije sa svojim je partnerima - Međimurskom udrugom za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID) i Međimurskom županijom održala završnu konferenciju projekta SHIFT i predstavila plan rada Dječjeg centra ZVIR. Marija Ciglar iz Udruge slijepih, Silvija Pucko iz MURID-a i župan Matija Posavec govorili su o više aspekata projekta, s naglaskom na zapošljavanje roditelja djece s teškoćama u razvoju.

- Cilj projekta je integracija djece s poteškoćama u razvoju koja dosad nisu bila uključena u bilo kakav oblik predškolskog odgoja i skrbi. U Dječjem centar ZVIR djeca su uključena u programe individualne i grupne rehabilitacije, što je polazište za redovni predškolski i školski sustav. Sami roditelji prošli su kroz profesionalnu edukaciju u Pučkom otvorenom učilištu Čakovec, radi poboljšanja svoje konkurentnosti na tržištu rada. Na taj se način 6 roditelja djece s poteškoćama u razvoju uspjelo i zaposliti - istaknula je Marija Ciglar.

Senzibilizacija zajednice za ova pitanja nije ništa manje važna, što su M. Ciglar i S. Pucko naznačile kao osobito važnu zadaću koja je pred dvjema udrugama i Županijom koja pruža nedvosmislenu podršku njihovom radu, a za razdoblje pred nama nesebično ju je potvrdio i Grad Čakovec. 

- Rad ovih dvihu udruga, sveobuhvatna stručna pomoć i djelovanje svih sudionika u procesu i realizaciji vrijedna je svake pohvale. Naše društvo ima realnu potrebu za ovakvim projektima i djelovanjem, a završetkom projekta SHIFT ta misija nikako ne završava. Suradnja i podrška s moje osobno strane i Međimurske županije u tome neće izostati - rekao je župan M. Posavec. 

- Rad stručnih ljudi u Centru ZVIR potvrda je da mislimo ozbiljno, da znamo koliko je stručnost važna i u našim projektima ćemo i dalje nastojati angažirati profesionalce, ali i one koji generalno imaju senzibilitet za posao koji radimo. Upravo je u tome receptura za dobre rezultate koje vidimo u radu s djecom i njihovim roditeljima, jer nastojimo raditi s cijelim obiteljima, ne samo individualno - rekla je S. Pucko. (al)

Izvor: 3158