Život udruga 12.03.2019. 08:44. Zadnja izmjena: 12.03.2019. 08:46.

Aktivna udruga

Udruga slijepih Međimurske županije: Dan žena i projekt Bartimej

Petnaestak članica Udruge slijepih Međimurske županije s pratnjom, u četvrtak, 8. ožujka obilježile su Dan žena proslavom u Štefovoj kleti u Gornjoj Dubravi. Ova aktivnost dio je projekta „Korak naprijed“, koji financiraju Gradovi i Općine s područja Međimurske županije, a organizirana je kako bi se potaknula integracija slijepih žena u zajednicu te im se ojačala samostalnost i samopouzdanje. Slijepe osobe su jako ograničene s izborom aktivnosti, a Udruga im prilagođava aktivnosti kako bi  na njima mogle ravnopravno sudjelovati kao i osobe bez invaliditeta.

Pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije provodi projekt „Bartimej” te je u projektnom tjednu, koji je trajao od 4. do 8. ožujka provodio aktivnosti kojima su se senzibilizirali mladi prema osobama s invaliditetom. Tako su u petak, 8.ožujka od 9 do 11 sati mladi sudionici projekta posjetili Udrugu slijepih Međimurske županije. Udrugu je posjetilo 30 osoba: 20 srednjoškolaca, gosti iz Njemačke te članovi udruge osoba s intelektualnim teškoćama „Kokotiček” i voditelji projekta. U prostorijama Katoličkog doma u Čakovcu družili su se sa članovima Udruge koji su im predstavili svakodnevnicu slijepih osoba te mogućnosti i izazove s kojima se slijepe osobe susreću.

Na početku susreta Predsjednica Udruge, Marija Ciglar, prezentirala je rad Udruge, a zatim su se učenici i članovi Udruge podijelili u manje grupe i razgovarali o izazovima s kojima se slijepe osobe susreću. Članovi su mladima objasnili kako pristupiti slijepoj osobi, kako ju voditi, kako se oni osjećaju kao slijepe osobe, a i mladi su im postavljali brojna pitanja.