Život udruga 14.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 26.02.2016. 13:30.

UDRUGA SLIJEPIH PROVODI OBILJE AKTIVNOSTI ZA OSNAŽIVANJE SLIJEPIH OSOBA

Udruga slijepih Međimurske županije provodi trogodišnji program „Bez većeg napora“ koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Uključivanje slijepe djece u sportske, kulturne i kreativne aktivnosti u zajednici, rast vještina i potencijala mladih nezaposlenih slijepih osoba za uključivanje na otvoreno tržište rada i pružiti odraslim slijepih osobama stručnu podršku u procesu rehabilitacije, sve su to ciljevi rada u ovom projektu.

U sklopu programa organiziraju se slobodne aktivnosti za djecu. Jedna od aktivnosti koja se kontinuirano provodi je uključivanje u rad i aktivnosti knjižnice. U sklopu te aktivnosti djeca su provela večer s književnicom, Margaretom Biserkom Vuković i aktivno su se družila u knjižici u Dječjem odjelu Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec. U knjižnici je za djecu održan i Tečaj socijalnih vještina koji pomaže djeci u socijalnoj integraciji. Tečaj su održale dječja psihologinja Eleonora Glavina i Adrijana Višnjić – Jevtić. Sudionici su upoznati s načinima kako mogu koristiti usluge Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec namijenjene za slijepe osobe i kako se mogu služiti uslugama Hrvatske knjižnice za slijepe.

Odrasli članovi Udruge kuhali su u sklopu aktivnosti Tečaj svakodnevnih vještina. Koordinatorica rehabilitacijskih aktivnosti na programu „Bez većeg napora“, članovima Udruge demonstrirala je vještine kako pripremati razna jela od ribe i kako na pravilan način jesti ribu. Za članove Udruge organiziran je teoretski dio Tečaja vrtlarstva s temom aronija. Izvoditelj - volonter bio je Alan Kelkedi, a edukacije za članove održavat će kroz zimske mjesece kad neće biti moguće održavati praktični dio aktivnosti vrtlarstva. Za slijepe osobe, boravak u prirodi ima terapeutski učinak. Održane su i radionice izrade sapuna za članove Udruge te provedene aktivnosti koje korisnicima pružaju mogućnost usvajanja novih vještina i sposobnosti, a koje je održala i provela terapeutkinja Ana Listeš.

Petra Takač, psihologinja iz Centra za socijalnu skrb Čakovec održala je za članove Udruge Grupnu radionicu o psihološkim aspektima rehabilitacije s temom „Komunikacija/sukob i mirno rješavanje sukoba“. Osim toga, članovi polaze i individualna psihološka savjetovanja.  Time se članovima olakšava svladavanje različitih prepreka vezanih uz sljepoću. Slijepe osobe susreću se s brojim teškoćama u obavljanju svakodnevnih poslova. Cilj ovih aktivnosti je poboljšati vještine slijepih osoba koje će pridonijeti povećanju njihove samostalnosti u obavljanju svakodnevnih poslova i samopouzdanja u socijalnom uključivanju. (al)

Izvor: 3159