Život udruga 21.05.2017. 22:13. Zadnja izmjena: 21.05.2017. 22:14.

Kavana Čavlek

Udruga umirovljenika Štrigove: Izleti su nam najdraža aktivnost

Prva nedjelja u mjesecu svibnju svake je godine rezervirana za redovnu skupštinu štrigovske podružnice Udruge umirovljenika, pa ni ova nedjelja, 7. svibnja nije bila iznimka. Stotinjak se članova okupilo u kavani Čavlek, upoznalo s aktivnostima u prošloj i planovima za ovu godinu, te izabralo svoje novo, odnosno staro vodstvo - funkcija predsjednika i dalje je povjerena Josipu Nemecu, dopredsjednice Angeli Ranteš te tajnika Franji Reberniku, a i predsjedništvo je uglavnom ostalo isto.

S ukupno 376 članova, umirovljenici su najbrojnija udruga na području Općine Štrigova, ujedno i najbolje organizirana. Usredotočeni su na poboljšanje standarda i obogaćivanje života svojih članova, pa redovito poklon bonovima pomažu one s najskromnijim mirovinama, a svima najdraža aktivnost su svakako brojna druženja i izleti. Lani ih je tako bilo čak 8, a najljepše uspomene štrigovski umirovljenici nose s razgledavanja donjeg Međimurja, kupanja u Tuheljskim i Stubičkim Toplicama, te izleta u Njivice. Ove godine planiraju još više druženja, a sami članovi izrazili su želju da posjete i Zagreb. Druženje je nastavljeno i nakon izborne skupštine, a i prizalogajile su se ukusne domaće kobasice.

Kako se živi u trećoj dobi?

JOŽEF STAMNIČAR (67), Jalšovec:

-Mene vam nič ne muči, sve mi je lepo! Penziju imam kakvu imam, bolja bi sigurno bila da je umjesto u kunama takva u eurima. Ne mogu reći da je bajno, ali svakome je kak' si sam složi.

ANGELA PERČIĆ (69), Jalšovec:

- U udruzi mi je lijepo, već sam tri godine članica i jedva čekam da ponovno idemo na neki izlet ili druženje, to mi je najljepše, nisam propustila niti jedno u ove tri godine. Rodom sam Slovenka, ali već 30 godina živim u Štrigovi i rado bih obišla i bolje upoznala cijelu Hrvatsku.

ALOJZ TRSTENJAK (76), Banfi:

- U udruzi sam od 2002. godine, otkako sam otišao u mirovinu, a i prije toga smo surađivali. Često sam pjesmom i svirkom sa svojom klapom malo poljepšao brojna druženja. Jako su marljivi i puno rade za nas umirovljenike, tak' da tu kod nas u Štrigovi uopće nije loše biti penzioner!

DRAGICA KIEMPFEG (78), Štrigova:

- Iz Štrigove sam rodom, ali već 49 godina živim u Njemačkoj. Svaki mjesec dolazim ovamo, stalno me vuče na rodnu grudu. U Njemačkoj su moj suprug, djeca i unuci, a tu brat i susjedi. Drukčiji je ovdje zrak i moja me domovina stalno zove.

DRAGICA ZADRAVEC (85), Jalšovec:

- Ja sam vam najstarija osoba u Jalšovcu! I koliko mogu rado idem među ljude, volim se podružiti. Prije sam odlazila i na izlete, ali sad mi je malo žmeče, srce me muči i čeka me operacija. Ali mi je s mojim umirovljenicima i dalje najljepše, da nisam stalno doma.

MIHAEL (76) i MIRKO FERLIN (75) Štrigova, Železna Gora:

- Veliki smo dio života proveli zajedno, čak smo zajedno i radili u Sloveniji i Austriji. I zato iz iskustva možemo reći da u Hrvatskoj nema poštenja za naše radnike, zarada je nikakva i nitko čovjeka koji radi ne cijeni. Vani se radnika poštuje i uvijek je pošteno plaćen.