Život udruga 21.09.2018. 09:04. Zadnja izmjena: 21.09.2018. 09:06.

Ljudska prava

Udruga Zora bori se protiv nasilja među mladima

Opće je poznato kako udruga Zora svojim aktivnostima promiče ljudska prava, jednake mogućnosti za sve, razvoj zajednice i poboljšanje položaja socijalno isključenih skupina.

Tako su nedavno provedene tri besplatne aktivnosti u sklopu projekta „Aktivni mladi protiv nasilja" i građanske akcije „Doprinos mladih: za manje vršnjačkog nasilja" čija imena govore koji je temeljni cilj njihove provedbe.

U srijedu, 12. rujna, u Centru za kulturu u Čakovcu i u četvrtak, 13. rujna, u Domu kulture Grada Preloga u sklopu građanske akcije "Doprinos mladih: za manje vršnjačkog nasilja" organizirana je edukativna kazališna predstava za mlade i građane „The Wall“ koju je izveo Dramski studio Dada Kazališne družine Pinklec, a koja govori upravo o svevremenskoj temi vršnjačkog nasilja te od gledatelja zahtjeva kritičko razmišljanje vezano uz tu temu. 

Završetak aktivnog tjedna udruga Zora okrunila je izvrsno posjećenom projekcijom dokumentarnog filma "Oblak" koji govori o tragičnoj i svima poznatoj smrti Luke Ritza, unutarnjoj borbi njegovih roditelja i prijatelja, nastojanjima da dođu do počinitelja i svemu onome čemu je Luka Ritz postao simbol, a prvenstveno borbi protiv nasilja.

Berta Bacinger-Klobučarić, prof. psihologije potaknula je mlade gledatelje na razmišljanje govoreći o problemu sveprisutnog nasilja i pitanjem da li su se ikad našli u situaciji žrtve, nasilnika ili promatrača nasilja.

Posebnu notu projekciji dalo je gostovanje autora filma, Miroslava Sikavice, koji je pred tristotinjak gledatelja analizirao sve ono s čime se susretao u stvaranju filma, odnos s protagonistima filma i svoj doživljaj cijele te situacije. Sve održane aktivnosti imaju zajedničke ciljeve, a to su osvještavanje mladih o problemu nasilja i promicanje nenasilja, kako među mladima, tako i općenito u društvu.