Život udruga 15.02.2017. 12:25. Zadnja izmjena: 15.02.2017. 12:30.

Aktivistički pokret

Udruga Zora i udruga EFEKT obilježile globalni aktivistički pokret Milijarda ustaje!

Udruga Zora petu je godinu za redom obilježila globalni aktivistički pokret za suzbijanje svake vrste nasilja nad ženama i djevojkama pod nazivom V-day - "Milijarda ustaje" (14.02.). Ove godine, u utorak, 14. veljače u suradnji s Udrugom mladih Efekt iz Preloga i projekta "Aktivno (su)djelovanje mladih za bolju lokalnu zajednicu" su istovremeno provedene dvije javne akcije – udruga Zora na Trgu Republike u Čakovcu te Udruga mladih Efekt u Prelogu.

Na javnim akcijama ženama i djevojkama su podijeljene ruže od krep papira sa SOS brojevima koje su prethodno sa volonterkama udruge izrađivale na radionicama, a dijelili su se i letci s osnažujućim  haiku pjesmama i grafikama za čiji je izgled zaslužna autorica pod imenom "Broken isn't bad". Kampanja Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama podsjeća na svakodnevno nasilje s kojim su suočene brojne žene i djevojčice u svijetu. 1 od 3 žene bit će pretučena ili silovana tijekom svoga života. To je MILIJARDA žena i djevojčica!

Ako znate da je svaka treća žena žrtva nasilja, onda ste svjesni da oko vas svaki dan prolazi mnogo žena koje svoje tajne i svoju bol nose duboko u sebi: djevojčice, žene i djevojke koje su silovane, zlostavljane, “obrezivane”, prisilno udane, prisiljene na prostituciju, ekonomski obezvređivane, vrijeđane, seksualno napastovane od strane svojih suradnika i šefova, pretučene od strane partnera…

Ovom akcijom udruga Zora i udruga Efekt su dotakle 200-tinjak žena koje su, nadamo se, pomoću osnažujućih poruka potvrdile svoju snagu i vrijednost prema sebi, kako bi se mogle lakše zauzeti za sebe i za ostale žene koje ih okružuju – svoje majke, sestre, kćeri i prijateljice.

Izvor: Monika Malenica