Život udruga 30.11.2016. 08:25. Zadnja izmjena: 30.11.2016. 08:27.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Udruga Zora: Kako bi žene lakše izašle iz kruga nasilja moraju imati socijalnu podršku

Kao i svake godine, udruga Zora je u suradnji s Domom za žrtve obiteljskog nasilja Sigurna kuća Čakovec i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Međimurske županije obilježila Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. (25.11.)

Tako su u subotu, 26. studenog od 9 do 12 sati na Trgu Republike Čakovec zajednički proveli javnu akciju gdje su dijelili edukativne letke i bookmarkere sa osnažujućim porukama i podacima institucija kojima se žrtve nasilja mogu obratiti za pomoć. Dan ranije, u petak, 25. studenog od 10 do 12 sati u čakovečkoj Knjižnici Nikola Zrinski udruga Zora je zajedno sa volonterkama informirala prvenstveno žene o važnosti njihove zaštite, potaknula ih da djeluju, da se zauzmu za sebe i za žene koje ih okružuju-majke, sestre, kćeri i prijateljice. Usput su se u sklopu projekta „Moje mjesto u zajednici“ dijelile brošure s informacijama koje im trebaju i poticali ih da zagovaraju svoje potrebe.

Nasilje nad ženama globalni je problem koji žrtvi nasilja često bespovratno uzima dostojanstvo i priliku za normalan život. Upravo zato je potrebno imati socijalnu podršku kako bi žene lakše izašle iz kruga nasilja i izborile se za svoja ekonomska, socijalna i društvena prava. Ovim akcijama je udruga Zora dotaknula i potaknula 100-tinjak žena i djevojaka da se razumijevanjem svojih vrijednosti lakše zauzmu za sebe.

25.11. obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Spomenuto obilježavanje odnosi se na obiteljsko nasilje kao i na borbu protiv nasilja nad ženama u svim oblicima, a glavni je cilj potaknuti društvo i institucije na akciju i međusobnu suradnju. Potrebno je ukloniti sve oblike nasilja nad ženama te unaprijediti položaj i zaštitu prava žena žrtava svih oblika nasilja, uz jasnu i nedvosmislenu javnu osudu nasilničkog ponašanja.

 

Izvor: Monika Malenica, udruga Zora