Život udruga 25.03.2016. 13:57. Zadnja izmjena: 25.03.2016. 14:13.

Aktivni građani

Udruga Zora predstavila rezultate istraživanja “Moje mjesto u zajednici” za Međimurje

U srijedu, 23. ožujka u Velikoj vijećnici Međimurske županije Udruga Zora je predstavila rezultate istraživanja "Moje mjesto u zajednici" koje su proveli u sklopu istoimenog projekta kojeg vodi Udruga Zora s partnerima udrugama K-Zona iz Zagreba i Centrom za održivi razvoj iz Imotskog.
Na samom početku, sve prisutne pozdravio je župan, gospodin Matija Posavec koji je izrazio punu podršku ovom projektu kojeg je podržala i Međimurska županija, te udruzi Zora. Ovo istraživanje usporedno se provodilo u tri lokalne zajednice – Međimurskoj županiji (provodila Udruga Zora), zagrebačkom kvartu Trešnjevka (provodila udruga K-Zona) te Imotska krajina (provodio Centar za održivi razvoj) putem opširnih upitnika terenskim i on-line anketiranjem. Ukupno je u istraživanju sudjelovalo 1028 ispitanika/ca, dok ih je iz Međimurske županije bilo 345 koje je na terenu ispitivalo 28 volontera/ki, dok je manji dio (12%) odgovarao putem on-line upitnika..

Temeljem fokus grupa koje smo proveli s našim lokalnim suradnicima Međimurskom udrugom za ranu intervenciju MURID i LAG Međimurski doli i bregi, definirali smo 8 područja na temelju kojih smo u Međimurskoj županiji ispitivali važnost prema percepciji ispitanika, probleme s kojima su se susretali, iskustvo rješavanja problema, iskustvo s udrugama i institucijama kojima su se obraćali i povjerenje u njihov rad te dostupnost socijalnih usluga, pojasnio je Nikola Švenda, suradnik na projektu, koji je potom predstavio prioritete.

Prioritet 1. Poticanje zaposlenosti i gospodarstva, gdje se kao izuzetno važnima pokazale (1) zaštita radničkih prava, (2) poticanje razvoja samozapošljavanja,malog poduzetništva, obiteljskih tvrtki, OPG-ova i zadruga, te (3) edukacija i pomoć kod traženja zaposlenja.

Prioritet 2. Učinkovitost javne uprave i institucija gdje se kao izuzetno važnima pokazale (1) suzbijanje nepotizma i boljom kontrolom javnih natječaja (2) suzbijanjem mobbinga na radnom mjestu te (3) ubrzanje administracije pri izdavanju dozvola i efikasnosti u rješavanju predmeta kao i profesionalnost službenika pri ophođenju s građanima.

Prioritet 3. Prometna i komunalna infrastruktura; gdje ispitanici/ce ističu potrebu za (1) uređivanjem signalizacije (na mjestima gdje se kreću djeca), (2) poboljšanjem prometnica i pješačkih staza,(3) održavanjem sustava zbrinjavanja otpada i sanacijom ilegalnih odlagališta otpada.

Prioritet 4 – Briga o zajednici i dostupnost socijalnih usluga
Za 64% ispitanika sustavna podrška djeci s poteškoćama u razvoju i potrebitim osobama je na prvom mjestu po važnosti. Konkretni problemi i potrebe: Međugeneracijska solidarnost i pristup vrtićima (više mjesta, niže cijene, dulje radno vrijeme...)

Prioritet 5 - Društvena solidarnost 
26% ispitanika/ca je aktivno u svojoj zajednici, a 36% bi se rado uključilo u rješavanje potreba. Konkretni problemi i potrebe: otuđenost i nedostatak solidarnosti, potreba većeg i ozbiljnijeg vrednovanja volontiranja i organiziranije volonterske aktivnosti, manjak radnih i aktivističkih akcija. 

Prioritet 6 - Prava marginaliziranih skupina 
Stanovnici Međimurja smatraju kako je najvažnije brinuti se o ženama žrtvama obiteljskog nasilja i roditeljima djece s poteškoćama u razvoju. Smatraju kako se policija treba pobrinuti oko povećanja efikasnosti obrade krađa (osjećaj nesigurnosti i bespomoćnosti većinskog stanovništva). Zatim slijedi nedostatak integracije, te diskriminacija Roma na osnovu nacionalne pripadnosti. 

Prioritet 7 - Dostupnost i korištenje javnih sadržaja
Na uvjerljivom prvom mjestu je prilagodba javnih prostora osobama s invaliditetom. Slijede poboljšanje ulične rasvjete, razvoj biciklizma, stavljanje u uporabu napuštenih prostora za javne sadržaje. 

Prioritet 8 - Društveni, kulturni i sportski sadržaji 
Besplatne sportske aktivnosti za sve građane, parkovi za vježbanje i poučne staze, potreba za većim brojem javnih sadržaja (ne samo sportskih), a posebno u manjim mjestima.

Marina Kolar, voditeljica projekta pozvala je sve prisutne na aktivno sudjelovanje u nadolazećoj kampanji “Moje mjesto u zajednici” ali i naglasila spremnost sudjelovanja Udruge Zora u tuđim aktivnostima koji će se ticati prioritetnih potreba: “Iako volim isticati da je Međimurska županija jako uređena, postoje neka područja koja je potrebno unaprijediti, zbog svih nas koji smo i pružatelji usluga i korisnici, a kako bi svima život ovdje bio bolji i lakši. Udruga Zora ove će godine organizirati mnoge aktivnosti koje odgovaraju na prioritetne potrebe, a velike nade polažemo i u promjene koje se mogu donijeti na gradskoj/općinskoj ili pak županijskoj razini sa strane donositelja odluka. Na kraju krajeva, mi smo tu zbog građana i svi smo mi zajednica.
Želimo doprinijeti stvaranju aktivne lokalne zajednice utemeljene na društvenoj jednakosti, socijalnoj pravdi i dobrom upravljanju, u kojoj svaki građanin, a posebice socijalno isključeni građani i oni u riziku od siromaštva mogu i znaju kako ostvariti svoja socijalna i ljudska prava.” 

Javne akcije, edukacije, zagovaračke aktivnosti tijekom cijele 2016. pratite OVDJE. U izradi je i mobilna i web aplikacija na kojoj će građani moći upisivati svoje pohvale, prijedloge i ideje za unapređenje u Međimurskoj županiji. Predstavljena je i brošuru koja objedinjuje sva mjesta na kojima se građani/ke sa svojim problemima mogu javiti u Međimurskoj županiji, ali i nacionalno, a možete je pročitati i preuzeti ovdje. Rezultate istraživanja u širem formatu možete pročitati ovdje.

Projekt “Moje mjesto u zajednici” je podržan od Fondova Europskog gospodarskog prostora, Kraljevine Norveške i Međimurske županije. Ugovor je potpisan s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, a projekt je odobren na natječaju “Demokratizacija i ljudska prava”.

Izvor: Marina Kolar