Život udruga 30.09.2016. 08:17. Zadnja izmjena: 30.09.2016. 08:58.

Okrugli stol

Udruga Zora predstavila rezultate projekta Moje mjesto u zajednici

Koji su prioriteti građana, kakvo je njihovo iskustvo u rješavanju problema te da li imaju povjerenja u sustav, samo su neki od ciljeva projekta Moje mjesto u zajednici kojeg je za područje Međimurske županije provela Udruga Zora. „Analizom podataka na prvom mjestu prioriteta je povećanje zaposlenosti i gospodarstvo, slijedi funkcioniranje javne uprave te komunalni problemi, gdje radom komunalnih redara nije zadovoljno više od 50% anketiranih koji su imali bilo kakva iskustva vezana na njihov rad. Najviše razglednica s prijedlozima, upitima i problemima u okviru projekta otišlo je Gradu Čakovcu, pa Međimurskoj županiji, GKP Čakom i PU međimurskoj“, samo je jedan od zaključaka izvršne direktorice udruge Marine Kolar, iznesen na okruglom stolu u Maloj vijećnici Međimurske županije. Kao što je objasnila, definirane su potrebe koje zahtijevaju intervenciju u lokalnim zajednicama, posebice u prioritetnim područjima poticanja gospodarstva i zaposlenosti, zatim učinkovitosti javne uprave i institucija, te prometne i komunalne infrastrukture.

Posavec: „Važno je osluškivati i rješavati probleme naših sugrađana!“

Međimurska županija već niz godina podupire rad udruge koja potencira aktivno sudjelovanje svih dionika društva u rješavanju gorućih pitanja i problema zajednice, a dvije godine dio je projekta ovakvog tipa. Stoga je i ovu akciju svojim sudjelovanjem i prisustvom pozdravio i župan Međimurske županije Matija Posavec, ističući kako se uvijek javno mora pohvaliti inicijativa ili pak projekt koji radi na tome da osvijesti naše građane što lokalna zajednica može učiniti za njih. „Tijekom mjeseci na našu je adresu stiglo niz razglednica, koje sam sve osobno pročitao. Ono što je u prvom koraku važno je da ih usmjerimo na institucije koje se bave određenom problematikom s kojom se građani susreću, oni ne moraju znati detaljno koja je ingerencija koje institucije, ali smo zato tu svi mi zajedno da riješimo taj problem. Ukoliko nešto nije vezano za nas, tu smo da ga uputimo dalje ili mu pomognemo jer cilj nam je zajednički – riješiti problem. Dakako, većina problema se ne može riješiti preko noći, no smatram kako je svaki novi korak puno više nego što je bilo dosad“,  objasnio je međimurski župan.

Kao govornici, na okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici ostalih institucija koje su po statistici u vrhu prema broju poslanih razglednica s upitima građana, stoga su bili prisutni i zamjenik gradonačelnika Murskog Središća Zvonko Vrtarić, Goran Gotal, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, pročelnik UO za društvene, protokolarne i EU poslove Grada Čakovca David Vugrinec, glasnogovornik Policijske uprave međimurske  Radovan Gačal, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Antonija Canjuga, direktorica Gradskog komunalnog poduzeća Čakom Snježana Tkalčec Avirović, kao i predstavnici Županijske bolnice Čakovec, LAG-a Međimurski doli i bregi, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Čakovec, međimurskih gradova i općina, te mnogobrojnih udruga.