Kotoriba
Vanjkovci se razgrabili u tren oka
Već treću godinu zaredom, održan je Festival vanjkovci i tradicionalnih jela u Kotoribi. U sklopu obilježavanja Dan općine okupilo se dvadesetak kotoripskih udruga koje su pripremale tradicionalna jela, po receptima iz bakinih bilježnica.
Krpice z zeljem, žličnjaki, zelje i grah z mesom neke su od delikatesa koje su se kuhale na sportskim terenima Osnovne škole Joža Horvat, a svi posjetitelji mogli su besplatno uživati u delicijama. Posebna priča ovog festivala su vanjkovci.
- Vanjkovci mogu biti slatki i slani, mogu se ispeći sa sirom, s jabukama, slani s zeljem i makom, ma ima sto kombinacija. Peku se prema tome kaj kome paše i svaka vam kuharica ima svoju malu tajnu za najbolje vanjkovce, rekla nam je Nevenka Balog, članica Udruge žena Kotoriba. Vanjkovci u Međimurju imaju različite nazive - gibanica, pogača, a ovi kotoripski su vjerojatno u prošlosti dobili naziv zbog svog izgleda - oblik jastuka, vanjkuša. Bez obzira kako ih zvali, svima su bili ukusni te su brzo nestali sa stola.