Život udruga 03.03.2018. 09:01. Zadnja izmjena: 03.03.2018. 09:06.

28. veljače

VIDEO Udruge Zora: Obilježen Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

28.2. je Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Obilježavanje tog dana, koji se naziva još i Dan ružičastih majica prošle godine je izglasao Hrvatski Sabor kao zadnju srijedu u veljači. Obilježavanje Dana ružičastih majica je započelo u Kanadi kao podrška dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje samo zato jer je u školu došao u ružičastoj majici.

Neki su taj dan odlučili obilježiti oblačenjem ružičastih majica, a vršnjački edukatori Udruge Zora na projektu "Aktivni mladi protiv nasilja" odlučili su snimiti video i tako poslati poruke podrške svim žrtvama vršnjačkog nasilja i motivirajuće poruke usmjerene svim učenicima/cama koji/e svjedoče vršnjačkom nasilju, ali ništa ne poduzimaju. 

Vršnjačko nasilje ili uobičajeno zvani "bullying" su svi namjerni, negativni i dugotrajni postupci koji su usmjereni prema nekom učeniku ili učenici. Vršnjačko nasilje može vršiti jedan učenik, odnosno učenica, ili grupa. Najčešće se događa u školskim WC-ima, na hodnicima škole i ostalim prostorijama gdje nema nastavnika i odraslih, a ponekad se događa i u razredu pred drugim učenicima koji ne reagiraju zbog straha ili nezainteresiranosti.

Vršnjački edukatori, polaznici srednjih škola iz Čakovca poručuju:

  • Ako si žrtva vršnjačkog nasilja, nemoj šutjeti. Obavezno se obrati odraslima (osoblju škole, roditeljima ili drugim odraslim osobama u blizini), nazovi SOS telefon ili savjetovalište. 
  • Ako vidiš da je netko žrtva, zaustavi vršnjačko nasilje zajedno sa svojim prijateljima ili upozori odrasle na nasilje. Upravo vi možete zaustaviti nasilje stvaranjem okruženja u kojemu se nasilje ne prihvaća. 
  • Pomognite svojim prijateljima i stvorite sigurno okruženje za sve.
  • Ako si ti katkad među onima koji vrijeđaju, maltretiraju ili isključuju druge iz društva, prestani. 
  • Promijeni svoje ponašanje, pomogni slabijima, počni se baviti sportom, crtanjem, plesanjem, glumom, kontroliraj ljutnju i stekni prave prijatelje!