Život udruga 04.12.2018. 09:47. Zadnja izmjena: 04.12.2018. 09:49.

Udruga Zora

Više od 1000 građana Međimurske županije jasno reklo NE nasilju!

Protekla tri mjeseca Udruga Zora je provela nekoliko aktivnosti u sklopu građanske akcije "Doprinos mladih: za manje vršnjačkog nasilja". Akciju je financijski podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u sklopu natječaja Naš doprinos zajednici.

Glavni cilj građanske akcije bio je kroz inovativnu edukaciju putem predstave o vršnjačkom nasilju, javnu kampanju i edukativni video na zanimljiv način informirati što više mladih i građana o vršnjačkom nasilju, važnosti prevencije i načinima reagiranja.

Organizirane su dvije interaktivne predstave "The Wall" u izvedbi Dramskog studia Dada Kazališne družine PInklec i to u Centru za kulturu Čakovec i Domu kulture Prelog. Predstava govori o problemu vršnjačkog nasilja - prikazuje sve vanjske, ali i unutarnje prepreke s kojima se suočavaju mladi na pragu svoj sazrijevanja i prvih velikih životnih odluka. Na predstavama je sudjelovalo 324 učenika i mladih s područja Međimurske županije koji su informirani o ozbiljnosti posljedica vršnjačkog nasilja, njegovom utjecaju na žrtvu, ali i nasilnika te promatrače.

U sklopu javne kampanje održano je čak 11 javnih akcija - u sklopu predstave, na Trgu Republike, u srednjim školama, na fakultetu... Na javnim akcijama mladi i građani su informirani o vršnjačkom nasilju i njegovim posljedicama podjelom letaka i usmenom predajom. Također, mladi i građani su se na javnim akcijama fotografirali s Facebook okvirom i porukama protiv vršnjačkog nasilja te tako dali svoju podršku nenasilju i građanskoj akciji. Javnim akcijama obuhvaćeno je preko 1000 mladih i građana, prikupljeno je čak preko 400 fotografija s porukama protiv nasilja, a u tome je pomoglo 36 volontera/ki. Hvala svima od srca na pomoći i aktivnom doprinosu.

  • Fotografije sa svake javne akcije možete pronaći u vijestima na web stranici OVDJE.

Izrađen je i edukativni video pomoću kojeg se gledatelji educiraju što je vršnjačko nasilje, kako pomoći žrtvi te kome se javiti ako ste žrtva ili promatrač nasilja. U videu su predstavljene i aktivnosti građanske akcije.

Aktivnosti borbe protiv vršnjačkog nasilja ovdje na prestaju. Važno je da se svi kao zajednica uključimo u njegovo sprečavanje, ali i prevenciju. Nemojte samo promatrati, reagirajte, poručuju iz Udruge Zora.

Izvor: Udruga Zora