Život udruga 28.05.2019. 10:49. Zadnja izmjena: 28.05.2019. 11:01.

Udruga slijepih MŽ

Vježbanje u teretani – adekvatna sportska aktivnost za slijepe osobe

Udruga slijepih Međimurske županije svojim članovima pruža mogućnost vježbanja u teretani.

Slijepe osobe se premalo kreću u svakodnevnom životu, ne izlaze često same iz kuća zbog velikih prepreka na ulicama, a svakako im trebaju rekreacija i sport. Jedan od adekvatnih tipova rekreacije za njih je vježbanje u teretani - trčanje na traci, vožnja sobnog bicikla, korištenje stepera i vježbanje na sličnim spravama. Slijepe osobe, sudjelujući na ovoj aktivnosti, ostvaruju svoje osnovne potrebe za druženjem, poboljšavaju psihofizičke sposobnosti i snalaženje u prostoru, a što ima pozitivan utjecaj na njihovo zdravlje i doprinosi povećanju njihovog samopouzdanja te boljoj uključenosti u zajednicu, a što u konačnici poboljšava kvalitetu njihovog života.

Aktivnost vježbanja u teretani Udruga osigurava preko nekoliko projekata.

  • Projektom HEP-a „Ljepši svijet“, osim vježbanja u teretani, članovima Udruge se pružaju frizerske i kozmetičke usluge.
  • Projektom „Svjetlija budućnost“ Međimurska županija financira sportske aktivnosti (osim teretane, tu je uključeno i plivanje na bazenima, i međunarodni sportsko-rekreativni susret), prijevoz na aktivnosti i razvoj programa aktivnosti.
  • Projektom „Rekrea(k)tiva“, između brojnih aktivnosti, Udruga organizira i sportske aktivnosti za djecu, koje uključuju i vježbanje u teretani te radno-okupacijske aktivnosti u svrhu razvoja i očuvanja radnih navika i vještina, koje također uključuju vježbanje u teretani za odrasle slijepe osobe.