Život udruga 09.04.2018. 00:00. Zadnja izmjena: 10.04.2018. 11:08.

Postani volonter/ka!

Za volontiranje ne trebaš imati vremena, trebaš imati srce!

Poremećaji iz autističnog spektra danas se u svijetu smatraju jednim od najčešćih razvojnih poremećaja. Osobe s autizmom jedna su od socijalno najisključenijih skupina građana, što posebno pogađa djecu. U Hrvatskoj ne postoji sustav rane intervencije, a još uvijek je teško upisati djecu s poremećajem iz spektra autizma u vrtiće i redovne škole. Autizam se živi svaki dan, on je sve prisutniji i protiv njega se možemo boriti ranim prepoznavanjem i djelovanjem, a za to je potrebna podrška cijelog društva.

Udruga za autizam Pogled iz Nedelišća to je prepoznala još davne 2009. godine od kada aktivno i predano nastoji pomoći djeci, roditeljima i obiteljima koji se suočavaju s tako teškim razvojnim poremećajem, organizirajući edukacije, savjetovanja i podršku kroz edukacijsko-rehabilitacijski, socijalizacijski te sportski program.

Udruga brine za 140 djece, a više od njih 110 aktivni su korisnici besplatnih programa i socijalnih usluga koji se provode i pružaju na volonterskoj osnovi. U 2016. godini 96 volontera/ki udruge Pogled uložilo je čak 4.281 volonterskih sati u aktivnosti udruge a u 2017. 97 volontera/ki 3123 sata. Sve volontere u pravilu vodi želja da pomognu drugim osobama, neprofitnim organizacijama i društvu u cjelini te sudjeluju u volonterskim programima pridonoseći zajedničkim vrijednostima. Rad udruge i drugih članica Saveza udruga za autizam Hrvatske svakodnevno obogaćuje i mijenja živote njihovih korisnika na bolje. No istovremeno mijenja i obogaćuje živote samih volontera/ki.

Najveći dar koji nekom možete pokloniti je vaše vrijeme. Jer kada poklonite vrijeme, poklonili ste komadić svog života koji nikada ne možete dobiti natrag. No, za volontiranje ne trebaš imati vremena, trebaš imati srce! Otvori dio svog srca za upoznavanje, razumijevanje i prihvaćanje osoba s razvojnim poremećajem iz autističnog spektra!

Pridruži se aktivnostima koje Udruga Pogled u suradnji s partnerima iz Saveza udruga za autizam Hrvatske i Centra za socijalnu skrb Čakovec provodi u sklopu projekta “Kapacitiraj, organiziraj, volontiraj”. Projekt, između ostaloga, ima za cilj pokrenuti volonterski program u Centru za socijalnu skrb, formirati i obučiti njihove volonterske timove koji će u domove i nekoliko sati raditi s djecom, kako bi se roditeljima pružila prilika za odmor ili obavljanje drugih obaveza. U okviru deinstitucionalizacije ustanova socijalne skrbi i što veće integracije korisnika u zajednicu volonteri su vrlo važan čimbenik u izgradnji mosta prema zajednici. 

U aktivnosti se mogu uključiti i djeca i mladi, zajedno sa svojim roditeljima! Vrijednost obiteljskog volontiranja je u odgoju budućih naraštaja volontera koji su aktivni, humani i voljni pomoći drugome u nevolji, ali omogućuje i kvalitetno druženje članova obitelji. Obiteljsko volontiranje roditelji mogu iskoristiti da se povežu sa svojom djecom kroz pomaganje drugome, da svojoj djeci budu dobar primjer i da se druže s drugim roditeljima i djecom tijekom volontiranja. 

Istovremeno, obiteljima i djeci s poremećajem iz autističnog spektra i omogućit ćete uključivanje u život lokalne zajednice kao punopravnih građana.

Sve informacije o volonterskom programu možete pronaći na www.udrugapogled.com/volonteri ili se javiti u Udrugu za autizam Pogled na
099 236 4686 ili [email protected].

Pridružite nam se u stvaranju društva koje u potpunosti prihvaća različitosti, razumije, podržava i pomaže u kreiranju poticajnog okruženja za djecu i osobe s posebnim potrebama, kao i optimalno korištenje njihovih potencijala i mogućnosti!


Projekt „Kapacitiraj, organiziraj, volontiraj“ financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 671.113,81 kuna. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Udruge za autizam Pogled te ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.