Život udruga 08.11.2016. 10:41. Zadnja izmjena: 08.11.2016. 10:54.

Što je to zagovaranje?

Želite nešto pokrenuti u lokalnoj zajednici? Video udruge Zora pokazat će vam kako!

Video Što je to zagovaranje? izrađen je u sklopu projekta Moje mjesto u zajednici koji provodi Udruga Zora sa partnerima udrugama K - Zona i Centar za održivi razvoj.

Ovaj video dat će na jednostavan način građanima odgovore što je to zagovaranje, kako reagirati ako želimo nešto pokrenuti i / ili izmjeniti u svojoj zajednici - a sve na jednostavan način. Polazeći od činjenice kako je za lokalnu zajednicu najvažnije da su građani aktivni, ovo je još jedan zanimljiv alat koji se građanima nudi u sklopu kampanje Moje mjesto u zajednici - neka se i moj glas čuje kako bi se ohrabrili i zauzeli za sebe i stvari koje smatraju važnima.

Video možete pogledati na ovoj poveznici

Što je to zagovaranje?

Uočili ste neki problem u vašem okruženju i željeli bi da se situacija poboljša. Znate li kome se obratiti? Evo nekoliko ideja: pronađite adrese donositelja odluka / institucija / jedinica lokalne samouprave - možda je to gradonačelnik, župan, pravobraniteljica za djecu, pučki pravobranitelj, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, gradski odsjek za građane, ured za suzbijanje korupcije, služba za građane hrvatskog sabora, inspektorat rada, općina, vijećnici, institucije...

Na području Zagreba, Međimurske županije i Imotske krajine sve ove kontakte možete dobiti u brošuri na javnim akcijama udruga Zora, K-Zone i Centra za održivi razvoj.

Te iste kontakte možete naći i putem aplikacije na ovoj web adresi

Kada ste saznali kome se možete obratiti, što možete konkretno napraviti?

  • provjerite primaju li donositelji odluka građane i dođite u za to predviđeno vrijeme sa spremnim dopisom i pisanim upitom koji ćete na licu mjesta moći predati
  • nazovite odgovorne i tražite informacije na koji način da uložite svoj prigovor ili prijedlog
  • pošaljite elektroničkom ili pismenom poštom svoj upit odgovornom tijelu.
  • pošaljite upit institucijama i jedinicama lokalne samouprave temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama

Pronađite grupu građana koje zabrinjava isti problem ili imaju sličnu ideju. Povežite se i umrežite. Provjerite postoji li u vašoj okolini udruga koja se bavi tim problemom i može vam dati dodatan savjet. Zatražite sastanak s mjesnim odborom. Važno je da jasno opišete zahtjeve pismeno te ih uručite s potpisima i kontakt podacima.

Dođite na javne akcije u sklopu kampanje Moje mjesto u zajednici u Međimurskoj županiji, na Trešnjevci i u Imotskom i ispunite razglednicu sa svojim zahtjevima i idejama...

Plan aktivnosti udruge Zora nađite ovdje

Budimo aktivni članovi i članice lokalne zajednice i pobrinimo se kako bi institucije i jedinice lokalne i regionalne (samo)uprave uistinu radile svoj posao, a to je u najvećoj mjeri briga za građane i njihove potrebe.

Izvor: Udruga Zora