Život udruga 09.06.2018. 12:13. Zadnja izmjena: 11.06.2018. 14:02.

Novo Selo Rok

Željeznička stanica naš je drugi dom

-Prošle godine udruga je praktički bila pred raspadanjem. Nitko nije dolazio na treninge i druženja. Odlučile smo okupiti članove i ponovo pokrenuti ekipu, pričaju nam Nada Zadravec i Ana Vuković iz Novog Sela Rok, članice Podružnice umirovljenika Novo Selo Rok-Krištanovec. Svoj entuzijazam uspjele su prenijeti i na ostale sumještane te je udruga pred gašenjem vrlo brzo ponovo postala omiljeno okupljalište Rokovčana i Krištanovčana treće životne dobi.

 

-Bilo što da radimo, sve ostavljamo i od 15 do 17 sati svaki utorak i četvrtak dolazimo na trening za sportske surete. Nema propuštanja. Ako se treninira, onda svi moraju trenirati. Već i rodbina i prijatelji znaju da ta dva popodneva u tjednu ne mogu doći na kavu jer nas nema, nasmijano nam pričaju naši sugovornici. Udruga s četrdesetogodišnjom tradicijom koja okuplja tristotinjak članova iz dva naselja prije dvije godine preselila je u nove prostorije. Stara željeznička stanica u Novom Selu Rok postala je njihov drugi dom.

-Kad je počelo uređenje društvenog doma u kojem smo imali jednu prostoriju, preselili su nas ovamo. Ta stanica je naša, mjesna. Sami smo ju napravili. Bila je u jako lošem stanju i samo je propadala. Sad je ponovo vraćena selu na korištenje, pričaju članovi udruge. Sami su, kažu, preselili stvari, vlastitim rukama i sredstvima uredili prostoriju, a kako bi atmosfera bila „kak doma” donijeli su i vlastito posuđe i potrepštine. Mjesni odbor - s kojim odlično surađuju – izašao im je u susret i kupio kuhinju.

-Jedino što nam trenutno nedostaje je nadstrešnica ispred ulaza. Sprave na kojima vježbamo za sportske susrete – viseću kuglanu, bacanje kolutova – sami smo napravili, improvizirali, no ne možemo vježbati kad pada kiša. Onda smo primorani na „unutarnje aktivnosti” - šah i kartanje.

 

Nema stajanja

-Konačno smo dočekali lijepo vrijeme da možemo početi s aktivnostima, uzbuđeno pričaju umirovljenici. Sezonu su otvorili akcijom uređenja okoliša kojoj se odazvalo tridesetak mještana. Pokosili su travu oko željezničke stanice i pružnog prijelaza u Novom Selu Rok te uredili okoliš. Planovi za narednih nekoliko mjeseci, kažu, već su skovani.

-Svaki mjesec imamo jedno druženje sa susjednim udrugama. Prvi četvrtak u mjesecu organiziramo akciju mjerenja tlaka i šećera u Novom Selo Rok, a dan kasnije u Krištanovcu. Sudjelovat ćemo na sportskim igrama i susretima umirovljenika, planiramo posjetiti sajam cvijeća u Zagrebu, hodočastiti na Mariju Bistricu, a možda ćemo otići i na jednodnevni izlet na more, dodaju u razgovoru.