Živa zemlja 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:46.

BOLESTI PORILUKA, koncentrična pjegavost

Promjenom globalnih klimatskih uvjeta naša područja postaju sve toplija i tijekom nepredvidljivih razdoblja vrlo vlažna. Većina proizvođača usjeve poriluka natapa kišenjem tijekom izrazito suhog razdoblja bez oborina. U uvjetima sparine i topline razvijaju se posebne kategorije gljivičnih uzročnika bolesti poriluka, među kojima ovom prilikom opisujemo koncentričnu pjegavost (Alternaria porri), bijelu vršnu palež (Phytophthora porri), hrđu (Puccinia porri) i običnu pjegavost (Cladosporium allii). Koncentrična pjegavost raširena je u svim toplim i vlažnim uzgojnim područjima luka, češnjaka i poriluka. Uzrokuju je dvije vrste gljivica (Alternaria porri, Stemphylium vesicarium), a primarni su simptom izdužene lisne pjege (ili lezije dugačke do nekoliko cm) na kojima dominira smeđa ili purpurna boja. Veći broj pjega uzrokuje odumiranje starijeg lišća. Optimalni uvjeti za zarazu poriluka su temperature 18-25°C, uz vlaženje biljnih organa u trajanju duljem od 8 sati. Ipak, uzročnik bolesti zadržava infektivnost i pri nižim temperaturnim vrijednostima (4-13°C), što omogućuje naknadni razvoj bolesti tijekom jeseni i zime. Tipične se lezije razviju pri dugotrajnom infekcijskom vlaženju 16 ili više sati, a ako se vlaga zadržava na osjetljivom tkivu manje od 12 sati tada su pjege malobrojne i male. Starije je lišće puno osjetljivije na ovu bolest nego mlađe, ali štete od tripsa mogu “pojačati” osjetljivost mladog tkiva. PORILUK - zimsko povrće DUHANOV TRIPS - suzbijanje tripsa PORILUK NAMETNICI, gljivica SUZBIJANJE BOLESTI BILJAKA - zaštita poriluka

Izvor: 2791