Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 26.10.2016. 12:00.

Čuvanje voća

Jabuke zimi čuvajte u podrumu, od oštećenih plodova načinite sirup ili sok

Jabuke se čuvaju u podrumu, gdje se ne loži u sanducima ili policama. Prije upotrebe podrum je dobro okrečiti i ozračiti. Prvih dvadeset dana dobro je kontrolirati i odstraniti sve koje se počinju kvariti.

Plodovi koji ostanu čitavi nakon dvadeset dana obično su sposobni za dugo čuvanje. Oni se mogu zamotati u obični ili novinski papir to produžuje njihovo trajanje. Od preostalih oštećenih jabuka možemo pripremiti ukusan sok ili sirup, takav napitak u sebi sadrži vitamin C, soli, kalija, magnezija, fosfora i željeza te jabučnu i limunsku kiselinu.

Kaloričnost soka nije velika. Jabučni sok trebali bi piti oni koji pate od slabokrvnosti.

Kako sačuvati jabuke za zimu

Sok od jabuke i mrkve

Kako brati jabuke

Izvor: 2320