Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 19.12.2016. 11:31.

Fine štangice

Hamburški kolač može dugo stajati, a najčešće se sprema za blagdane

Za tijesto:

  • 30 dag brašna
  • 20 dag maslaca
  • 12 dag šećera
  • 3 žumanjca

Za nadjev:

  • 3 do 4 žlice marmelade od marelica
  • 4 do 5 bjelanjaka
  • 20 dag šećera
  • 10 dag ribanih badema
  • 5 dag ribanih lješnjaka
  • žličica brašna

Postupak:

Maslac se rukama razmrvi u brašnu tako da se dobije jednolična masa; zatim se doda šećer i žumanjci i umijesi se tijesto. Tijesto mora stajati u hladnjaku jedan sat. Nakon toga se razvalja na prst debljine i peče u umjereno zagrijanoj pećnici. Kad je dopola pečeno, tepsija se izvadi iz pećnice i tijesto najprije premaže tankim slojem marmelade.

Na to se stavi nadjev koji se sprema ovako: bjelanci se istuku rukom, ali prije nego je snijeg gotov, dodaje se šećer, ribani bademi i lješnjaci. To se sve dalje tuče nad parom dok smjesa ne postane dosta gusta. Pri kraju se doda žličica brašna. Kad je nadjev gotov, izlije se na tijesto u tepsiju i peče do kraja. Ovaj kolač se tek drugi dan smije narezati na jednake kocke. Pogodan je za konzumaciju nakon 10 do 12 dana.

Božićni medenjaci

Blagdanski kolač

Izvor: 501